Οπως ακριβώς αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο μας για το Αγαθονήσι (δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ), η Τουρκία έκανε το αναμενόμενο και κινήθηκε αμέσως για να προωθήσει τις γνωστές διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και να δημιουργήσει τετελεσμένα, διεκδικώντας το δικαίωμα Έρευνας και Διάσωσης ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η κατάσταση μπορεί να φέρει μεγάλη κρίση καθώς η Τουρκία δυσχεραίνει τις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης των ναυαγών ενώ -και αυτό είναι το πιο σημαντικό, δεσμεύει μια μεγάλη περιοχή η οποία επικαλύπτει όχι μόνο ελληνική περιοχή ευθύνης αλλά ακόμη και τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών (Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι) ενώ αποκόπτει τα δυο ελληνικά νησιά από το σύμπλεγμα των Λειψών.
Ολα θα κριθούν στο πόσο θέλει η Τουρκία να «τραβήξει το σχοινί».
Ετσι, τουρκικές ακταιωροί εμφανίστηκαν στην περιοχή ενώ η υδρογραφική υπηρεσία του Τουρκικού Πολεμικού ναυτικού εξέπεμψε Navtex στην οποία γίνεται λόγος για εν εξελίξει επιχείρηση έρευνα και διάσωσης σε τουρκική περιοχή SAR(Search And Rescue).
Σύμφωνα με την καταγραφή του στίγματός τους, από την ιστοσελίδα Marine Traffic, οι TCSG IZMIR, DIDIM και FAMAGUSTA «χτενίζουν» την θαλάσσια περιοχή ακόμη και ανοιχτά των βορειανατολικών ακτών του Αγαθονησίου (κεντρική φωτογραφία άρθρου).
Πλέον πρέπει να ερευνηθεί μήπως δεν πρόκειται για «ατύχημα» και κάποιος βούλιαξε επίτηδες το φουσκωτό ή κατ άλλες πληροφορίες ξύλινο πλοιάριο καθώς όπως σημειώσαμε και τονίσαμε στο πρώτο μας άρθρο, ελάχιστες ώρες πριν η Τουρκία είχε επαναλάβει τις διεκδικήσεις της για το Αγαθονήσι.
pentapostagma.gr