Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018

Η Κροατία προτίμησε τα Ισραηλινά από τα Ελληνικά F-16

Η Ελλάδα ως γνωστόν έχει αποφασίσει να πουλήσει τα F-16 Block 30 που διαθέτει. Ενδιαφερόμενοι υπήρχαν πολλοί. Αλλά όσο ο καιρός περνά χωρίς να παίρνουμε αποφάσεις, η λίστα όλο και μικραίνει. Ένας ακόμη “πελάτης” χάθηκε. Είναι η Κροατία.

Η κροατική κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16D Barak από το Ισραήλ, προκειμένου να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο ρωσικών αεροσκαφών που έχει.
Το Συμβούλιο Άμυνας της Κροατίας, έλαβε την απόφαση  στις 27 Μαρτίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Η απόκτηση 12 αεροσκαφών εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.
Τον Οκτώβριο, το κροατικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει  ότι έλαβε τέσσερις προσφορές, από  ΗΠΑ,  Ισραήλ, Ελλάδα και τη Σουηδία. Οι πρώτες τρεις χώρες προσφέρθηκαν να προμηθεύσουν καινούρια ή μεταχειρισμένα F-16, ενώ η προσφορά της Σουηδίας ήταν για την παράδοση μαχητικών JAS 39 Gripen.

Η αγορά αυτή θα επιτρέψει στην Κροατία να αντικαταστήσει τα ξεπερασμένα Σοβιετικά σχεδιασμένα αεροσκάφη Mikoyan MiG-21. Τα πρώτα αεροσκάφη  αναμένεται να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας μέχρι τα τέλη του 2020.
Το F-16D Barak είναι εξοπλισμένο με κινητήρα Pratt & Whitney F100-PW-200 . Τα πρώτα  F-16D  τέθηκαν σε  υπηρεσία το 1987.


militaire.gr