Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

ΣΥΠΕΡΑΣΜΑΤΑ/LESSONS LEARNED ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ FSA ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΟ ΚΑΝΤΟΝΙ ΤΟΥ ΑΦΡΙΝ./ΒΔ ΣΥΡΙΑ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΛΕΧΘΕΙ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ./ΜΕΡΟΣ Α


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ.

1)ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΙΑΣΑΡ ΓΚΙΟΥΡΕΛ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ (ΜΑΛΑΤΕΙΑ) ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΕΤΙΝ ΤΕΛΕΜ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ "ΣΧΕΔΙΟ-1 ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ")/ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2001-2005 ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ. ΑΥΤΟ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΤΗΣ 9/11. ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟΥ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΠΙΛΕΚΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ/ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΜΑΧΕΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ -ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΤΡΤΟΥ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΩΝ FSA (ΠΧ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΩΝ AHRAR AL SHAM-SHAM LEGION) ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜEΙΣ.ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙAΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ(ΟΥΖΜΠΕΚΟΙ-ΧAΖΑΡΟΙ-ΤΑΤΖΙΚΟΙ) ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ -ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΚΑΤΑ ΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΣΕ ΚΑΜΠΟΥΛ-ΜΑΖΑΡ Ε-ΣΑΡΙΦ-ΤΖΑΛΑΛΑΜΠΑΝΤ-ΚΑΝΤΑΧΑΡ -ΝΑΓΚΑΧΑΡ-ΠΑΚΤΑ-ΠΑΚΤΙΚΑ-ΧΕΡΑΤ ΚΑ. ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΟΤΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΕΧΟΥΝΕ ΔΙΑΤΕΛΕΣΕΙ ΩΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΠΡΟ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ ΤΑΜΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡ, ΕΝΩ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΧΟΥΝΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΘΕΣΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΟΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ. Ο ΓΚΙΟΥΡΕΛ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΩΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ.Η ΤΟΤΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΕΦΘΗΚΕ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΛΙΓΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ENDURING FREEDOM.(ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)
2) H IΔΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ISIS ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑ ΣΥΡΙΑΣ (ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ).ΥΠΗΡΞΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΟΥΡΔΙΚΩΝ -ΑΣΣΥΡΙΩΝ-ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ,ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 2000 ΑΝΔΡΩΝ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ , ΠΟΥ ΗΣΑΝ "ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ" ΕΙΤΕ ΣΕ ΚΟΥΡΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ SDF ΣΤΗΝ ΒΑ ΣΥΡΙΑ/(ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΛ ΡΑΚΑΑ-ΜΑΝΜΠΙΤΖ) ΕΙΤΕ ΣΕ ΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ (ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΙΚΡΙΤ-ΜΟΣΟΥΛΗΣ-ΤΑΛ ΑΦΑΡ-ΡΑΜΑΝΤΙ -ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΤΙΓΡΗ ΚΑ).ΕΠΙΣΗΣ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ (ΚΥΡΙΩΣ) ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΩΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ 69 ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΥΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΜΟΣΟΥΛΗΣ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛ ΡΑΚΑΑ. ΓΝΩΣΤΗ ΩΣ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ INHERENT RESOLVE.
3) ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΚΑΝΤΟΝΙ ΤΟΥ ΑΦΡΙΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ "ΙΔΕΕΣ" ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ. ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΙΣΜΑΗΛ ΜΕΤΕΝ ΤΕΜΕΛ. ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΗΣΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ-ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΕΣ-ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΕΣ (ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΥ ΜΠΑΧΙΛ ΑΜΠΕΝΤΑ), ΕΝΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΜΑΧΕΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΦΡΙΝ Η ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ. ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ ΑΣΧΕΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ-"ΑΝΑΛΥΤΩΝ"ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ. ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΝΤΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΩΜΟΠΟΛΕΩΝ ΡΑΤΖΟ-ΜΠΟΥΛΜΠΟΥΛ-ΓΙΑΝΤΑΙΡΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ 17ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ (ΣΥΝ 149 ΧΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ),ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΥΠΕΡΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.ΑΝ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΗΤΑΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΗ(6500 ΑΝΔΡΕΣ), ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΞΑΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΥΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ (ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΙΩΝ ΗΣΑΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ). ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ, ΠΕΡΙΠΟΥ 3000 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 15-25 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥ FSA ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΟ 2001 ΣΤΑ ΥΨΩΜΑΤΑ ΤΟΡΑ ΜΠΟΡΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ(ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ ΤΟ 1999-2000 ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΣΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ ΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΟ ΦΡΙΝ ΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ-ΒΡΕΤΑΝΟΙ-ΓΕΡΜΑΝΟΙ -ΙΣΠΑΝΟΙ ΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΙΣΛΑΝΔΟΣ(!) ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΟΥΣ. ΑΡΚΕΤΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ. ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΡΕΤΑΝΗ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΦΡΙΝ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΟΥ FSA ΚΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΤΕΜΠΛΟ ΤΟΥ ΑΙΝ ΠΑΡΑ , ΚΑΘΩΣ ΚΙ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΚΟΥΡΔΟ-ΙΡΑΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ KAWA.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.