Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα επιδώσει στον Τούρκο πρέσβη ρηματική διακοίνωση ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πλέον για την ευρωπαϊκή προοπτική της. Συνοπτικά, ο Κοτζιάς είπε ότι λέει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ εδώ και καιρό, η ελληνική αποτρεπτική στρατηγική όπως είχε δομηθεί κατέρρευσε εντελώς.
Αυτό σημαίνει ότι θα αμφισβητηθεί όλη η αρχική τουρκική αλλά και ελληνική εκδοχή – καθώς την υιοθετήσαμε αμάσητα – περί εισβολής Ελλήνων στρατιωτικών σε τουρκικό έδαφος!

Έγινε επίσης γνωστό ότι το υπουργείο Εξωτερικών προσανατολίζεται στο να ζητήσει να μεταβούν στην Αδριανούπολη και Ελληνες τεχνικοί προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες των τουρκικών αρχών για τα κινητά τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων.
Και είναι λογικό καθώς υπάρχουν φόβοι να τοποθετηθούν ενοχοποιητικά στοιχεία στα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Για περισσότερο από τέσσερις ώρες συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Εξαιρετική σημασία έχουν τα όσα λένε οι Τούρκοι.
Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο  Cengiz Aktar, και γνωστή ιστοσελίδα που αρθρογραφεί τα πράγματα μεταξύ Ελλάδος -Κύπρου και Τουρκίας είναι πολύ άσχημα και οι δυτικοί δεν πρόκειται να βοηθήσουν απολύτως κανέναν παρά μόνο αν και εφόσον θιγούν δικά τους συμφέροντα .
Ο ίδιος αναφέρει συγκλονιστικές αποκαλύψεις λέγοντας ότι » η πρόσφατη κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής και των επεισοδίων στο Αιγαίο και στην  Κύπρο απαιτεί μια νέα εκτίμηση της πολιτικής της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της και των υποχρεώσεών της έναντι της