Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018

Η επίθεση στη Συρία, η γεωπολιτική “μετοχή” της Ελλάδας και η “εξαργύρωσή” της

Η Ελλάδα δεν βομβαρδίζει τη Συρία, αλλά οι διευκολύνσεις που παρέχει και πολλές ακόμη που έχουν ζητηθεί κι έχουν εγκριθεί την καθιστούν σημαντικό “γρανάζι” του στρατιωτικού μηχανισμού που έπληξε και πιθανόν να ξαναχτυπήσει στόχους στη Συρία. Δεν είναι μόνο η γνωστές διευκολύνσεις της Σούδας από την οποία προχθές απογειώθηκαν έξι ιπτάμενα τάνκερ.

Οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει ήδη να χρησιμοποιούν στρατιωτικές υποδομές που είχαν ζητήσει εδώ. Οι πτήσεις των MQ-9 Reaper από τη Λάρισα ξεκίνησαν τη Παρασκευή. Υπάρχουν κι άλλα αμερικανικά αιτήματα τα οποία αναμένεται να ικανοποιηθούν.
Το ερώτημα είναι τι κερδίζει ή τι μπορεί να κερδίσει η χώρα απ΄ αυτή τη συνεργασία. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε κερδίσει και πολλά. Υπάρχουν και ορισμένοι που λένε πως δεν έχουμε κερδίσει τίποτα.
Η Ελλάδα ανέμενε και αναμένεο στρατιωτική οικονομική βοήθεια σε χρήμα. Κάτι ακούστηκε για κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια, αλλά όπως διευκρινίστηκε ακόμη κι αυτά αν τελικά δοθούν θα αφορούν τη περίοδο από το 2019 και μετά. Τα κονδύλια του 2018 τα απορρόφησαν Ισραήλ και Αίγυπτος.
Βοήθεια σε υλικό; Μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν το ΄χουμε δει αλλά “φορτωθήκαμε” τα παροπλισμένα ελικόπτερα Kiowa “ξεφορτώνοντας” τις ΗΠΑ από ένα μεγάλο μπελά και τους πληρώσαμε -μέχρι στιγμής- 47 εκατομμύρια δολάρια!
Έχουμε πάρει εγγυήσεις για την ασφάλειά μας; Προφορικά υπάρχει “ένα κλίμα” ,αλλά καμία δέσμευση πως οι ΗΠΑ θα σπεύσουν να βοηθήσουν ουσιαστικά κι όχι …τηλεφωνικά σε οποιαδήποτε κρίση προκύψει.
Συμπέρασμα: είναι πολύ καλό το κλίμα και άριστη η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά μέχρι στιγμής αποδεικνύεται επωφελής για την αμερικανική πλευρά. Θα πρέπει να κερδίσουμε κι εμείς.
Σε λίγες ημέρες, όπως έγραψε το Militaire.gr ο Α/ΓΕΕΘΑ θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον. Όπως λένε οι πληροφορίες θα έχει μαζί του μια αρκετά μεγάλη λίστα αιτημάτων που θα αφορούν κυρίως στην βοήθεια που έχει να κάνει με ανταλλακτικά, όπλα για αμερικανικά συστήματα που ήδη διαθέτουμε και παραχώρηση οπλικών συστημάτων που οι Αμερικανοί έχουν προγραμματίσει να αποσύρουν. Τα UAV’s MQ-1 είναι ένα απ΄ αυτά. Η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας ήταν πάντα σημαντική και ας την υποτιμούσαμε εμείς οι ίδιοι. Αυτή η αξία με τα σημερινά δεδομένα στη περιοχή μας έχει νομίζουμε ανέβει σημαντικά. Πρέπει να το υπενθυμίσουμε και να κερδίσουμε απ΄ αυτή την αναβάθμιση.
militaire.gr