Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο τη Μ. Τρίτη με Σκοπιανό και Τουρκία - Γιατί σκληραίνει η στάση έναντι της Άγκυρας

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο τη Μ. Τρίτη με Σκοπιανό και Τουρκία - Γιατί σκληραίνει η στάση έναντι της Άγκυρας
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα εθνικά θέματα, το Σκοπιανό και οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας
Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα συγκαλέσει το πρωί της Μ. Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, με την κυβέρνηση να αλλάζει στρατηγική έναντι της Άγκυρας, σκληραίνοντας τη στάση της μετά τις τελευταίες προκλήσεις Erdogan. 
Στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να βρεθούν τα εθνικά θέματα, το Σκοπιανό και οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα που αφορούν την οικονομία εν μέσω της δ΄αξιολόγησης.
'Αλλωστε από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
H αρχή έγινε με την ενημέρωση του  γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, η οποία διήρκησε 1,5 ώρα.
Μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ, στον Περισσό, δεν έγιναν δηλώσεις.
Όσον αφορά την τουρκική προκλητ8ικότητα, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους, αντιδρώντας στη σύνδεση του θέματος των «οκτώ» με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς αλλά και τις δηλώσεις Erdogan περί υποσχέσεων από τον Αλέξη Τσίπρα για παράδοση των Τούρκων αξιωματικών.
Μάλιστα το πρωθυπουργικό γραφείο αποσυσχετίζει τις δύο υποθέσεις, τις οποίες συνέδεσε ο Τούρκος πρόεδρος και ξεκαθαρίζει, πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και έχει Πρωθυπουργό και όχι Σουλτάνο.
«Ο Τούρκος Πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ´ ίδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις, ανέφερε στη χθεσινή του ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
«Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της.
Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις», αναφέρει το Μαξίμου.
«Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας», καταλήγει το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου.

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο Κοτζιάς

Τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ενημερώνει αρχής γενομένης από σήμερα Δευτέρα 2 Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.
H αρχή έγινε με την ενημέρωση του  γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, η οποία διήρκησε 1,5 ώρα.
Μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ, στον Περισσό, δεν έγιναν δηλώσεις.
Στη συνάντηση, εκ μέρους του ΚΚΕ, συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ, και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της Κ.Ε. και κοινοβουλευτικός εκρπρόσωπος.
Στη συνέχεια, στις 18:00 το απόγευμα ο ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη.
Ο κύκλος των επαφών θα συνεχιστεί πιθανότατα αύριο Τρίτη 3 Απριλίου όταν και ο κ.Κοτζιάς θα συναντηθεί με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη.
Σημειώνεται πως κατόπιν της άρνησης του κ.Μητσοτάκη, ο κ.Κοτζιάς θα ενημερώσει πιθανότατα τον τομεάρχη της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο.
Κατόπιν των συναντήσεων που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Σκοπιανό ομόλογο του N. Dimitrov και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, M. Nimetz ο κ.Κοτζιάς θα περιγράψει το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, αν και οι εκτιμήσεις είναι ότι παρά τις διεθνείς πιέσεις και τη θετική στάση των δύο πλευρών, δύσκολα θα μπορέσει να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία έως το καλοκαίρι.
Σημειώνεται πως η επόμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας – ΠΓΔΜ ορίστηκε για μετά το Πάσχα.
Μετά την τριμερή της Βιέννης, οι δύο ΥΠΕΞ έχουν δέκα ημέρες περιθώριο για να ετοιμάσουν τον δεύτερο κύκλο προτάσεών τους σε μια προσπάθεια να επιχειρήσουν να φτάσουν σε συμφωνία.

www.bankingnews.gr