Κυριακή, 8 Απριλίου 2018

ΠΕΡΙ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Π.ΚΑΜΜΕΝΟΥ. ΠΕΡΙ ΗΘΙΚΟΥ. Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ...ΜΕΡΟΣ Α


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

Ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος λαϊκίζει. Το κατανοώ αυτό, με την έννοια ότι είναι αρχηγός ενός μικρού κόμματος που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πιθανώς και να μην μπει στην επόμενη βουλή, και γι’ αυτό είναι λογικό να αναζητά ψήφους στη λεγόμενη λαϊκή ή πατριωτική δεξιά. Το κακό δεν είναι τόσο ότι λαϊκίζει. Δυστυχώς, λίγο-πολύ όλοι οι πολιτικοί λαϊκίζουν και δεν έχουνε να πουν τίποτα..... Το κακό είναι ότι λαϊκίζει επικίνδυνα χρησιμοποιώντας ως αφορμή τα εθνικά θέματα. Και ακόμα χειρότερα, δεν λαϊκίζει με την ιδιότητα του αρχηγού ενός μικρού κόμματος, αλλά με την ιδιότητα του Υπουργού Άμυνας.
Είναι αλήθεια ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να έχουν υψηλό ηθικό και ότι οι ενέργειες της ηγεσίας για ανύψωση του ηθικού τους είναι και χρήσιμες και επιθυμητές. Πιθανότατα ο Καμμένος θεωρεί ότι με τις δηλώσεις του συμβάλει στην ανύψωση του ηθικού. Το ερώτημα όμως είναι.
Για τις δηλώσεις του Καμμένου υπάρχει τριπλό ζητούμενο. Τα πρώτα δύο εξετάζω εδώ. Το τρίτο στο Β μέρος.Πρώτον, αν αυτές είναι πολιτικά ορθές και αρμόζουν σε Υπουργό.
Δεύτερον, αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και τρίτον, αν πράγματι συμβάλουν στην ανύψωση του ηθικού των στελεχών.(Β μέρος)
Στο πρώτο ζητούμενο, αν δηλαδή οι δηλώσεις του είναι πολιτικά ορθές, η απάντηση είναι ότι προφανώς δεν είναι πολιτικά ορθές. Ακόμα και αν οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να ρίξουν το επίπεδο, προκαλώντας με δηλώσεις διάφορων αξιωματούχων, αυτό δεν σημαίνει ότι οι δικοί μας πολιτικοί πρέπει να τσιμπάνε σε κάθε δόλωμα και να παίζουν το παιχνίδι τους, αμαυρώνοντας την πολιτική εικόνα της χώρας μας και μειώνοντας το κύρος των θεσμικών οργάνων της (εν προκειμένω του Υπουργού Άμυνας). Κατά τη γνώμη μου, ο Υπουργός θα έπρεπε να μιλάει λιγότερο, να μιλάει εκεί που πρέπει όταν πρέπει, να προσέχει τι λέει, και όταν τελικά αποφασίσει να μιλήσει τότε ο λόγος του να είναι μεστός και σοβαρός. Δεν είναι ούτε πολιτικά ορθό ούτε σοβαρό να αποκαλεί τον Τούρκο πρόεδρο τρελό. Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι η δήλωση αυτή είναι αληθής, τότε η δήλωση αυτή προσβάλει όχι μόνο τον Ερντογάν αλλά και όσους έχουν σχέσεις με κάποιον τρελό, όπως πχ ο Τσίπρας και ο Παυλόπουλος, αλλά και ηγέτες ξένων κρατών, όπως ο Τραμπ, ο Πούτιν, η Μέρκελ κλπ.
Στο δεύτερο ζητούμενο, αν δηλαδή οι δηλώσεις του ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δυστυχώς ο Υπουργός μας κάνει λάθος. Είπε συγκεκριμένα «ο άνθρωπος έχει τρελαθεί εντελώς». Ένας ηγέτης που διεκδικεί τα συμφέροντα του κράτους του και κάνει ότι μπορεί για να τα διασφαλίσει, δεν είναι τρελός. Μπορεί κάποιος να μην συμφωνεί με τις αρχές και τις μεθόδους του, αυτό όμως δεν τον κάνει τρελό. Με την ίδια λογική, όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας είναι τρελός (βέβαια σε επίπεδο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όποιος δεν συμφωνεί μαζί τους είναι φασίστας, ακραίος, κλπ). Σε άλλο σημείο δήλωσε ότι «η κατάσταση των Τουρκικών δυνάμεων είναι απελπιστική αυτή τη στιγμή». Δεν ξέρω τι πληροφορίες έχει και ποιοι ανόητοι σύμβουλοι τον ενημερώνουν, καλό θα ήταν όμως να διαβάσει καλύτερα τη Λευκή Βίβλο της Τουρκίας με το πρόγραμμα της αμυντικής της σχεδίασης, για να βγάλει καλύτερα συμπεράσματα. Και να λάβει υπόψη του ότι αυτά που εμπεριέχονται στη Λευκή Βίβλο είναι ΜΟΝΟ όσα η Τουρκία δηλώνει στο ΝΑΤΟ και δεν αφορούν τις δυνάμεις της στη νοτιοανατολική Τουρκία. Δεν είναι καλό να υποτιμάμε τον οποιονδήποτε αντίπαλο, πολύ περισσότερο έναν αντίπαλο που και ισχυρός είναι, και έχει βελτιωθεί σημαντικά σε όλους τους τομείς, και εμπειρίες έχει αποκομίσει από πεδία μαχών, και Lessons Learned έχει βγάλει, και δαπανάει τεράστια ποσά για εκσυγχρονισμούς και συντηρήσεις, όταν εμείς βρισκόμαστε στο ναδίρ.... Οι σωστές εκτιμήσεις γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, με το πώς πραγματικά είναι η κατάσταση και όχι με το πώς θα θέλαμε να είναι. Ελπίζω οι εκτιμήσεις των στρατιωτικών επιτελών στα κέντρα επιχειρήσεων να μην λαμβάνουν ως δεδομένα τις δηλώσεις Καμμένου ότι «η κατάσταση των Τουρκικών δυνάμεων είναι απελπιστική αυτή τη στιγμή, το 80% των τεθωρακισμένων τους είναι διαλυμένα, το 60% των δυνάμεων τους σε προσωπικό, σε πιλότους κλπ βρίσκεται εκτός στρατεύματος»Επίσης ήταν εκτός πραγματικότητας η θέση του από την Ικαρία ότι 'θα απελευθερώσουμε τους δύο στρατιωτικούς μας από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη κλπ'. Πως ; Θα στείλουμε την Αμερικανική Δύναμη DELTA σε στυλ εκτέλεσης του αρχιτρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεεν στο Απονταμπάντ του Πακιστάν;Ή τον συμπαθή κατά τα άλλα Ράμπο στην Μιανμάρ....στο έργο Ν-4;Ας σοβαρευτούμε λίγο γιατί οι απέναντι μας εκλαμβάνουν...ας μην το πω....