Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018

Πού θα χτυπήσουν οι ΗΠΑ στη Συρία; – Οι οκτώ πιθανοί στόχοι (χάρτες)

Σε οκτώ πιθανούς στόχους που «έβαλαν στο μάτι» οι ΗΠΑ για να χτυπήσουν στη Συρία, αναφέρεται ρεπορτάζ του αμερικανικού CNBC. Όπως σημειώνεται, ανώνυμη πηγή δήλωσε πως μέσα στους στόχους περιλαμβάνονται δύο αεροδρόμια της Συρίας, ένα ερευνητικό κέντρο και μια εγκατάσταση χημικών όπλων.
Η ίδια πηγή ανέφερε, επίσης, ότι οι στρατιωτικοί της Συρίας έχουν επανατοποθετήσει σημαντικό αριθμό αερομεταφορών σε αεροδρόμια ελεγχόμενα από τη Ρωσία, με την ελπίδα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα χτυπήσει σε εκείνες τις περιοχές.
Η «αλλαγή» Τραμπ
Την Τετάρτη, το tweet του Ντόναλτ Τραμπ που προειδοποιούσε τη Ρωσία για χτύπημα στη Συρία με «έξυπνους» πυραύλους, έσπειρε παγκόσμια ανησυχία. Χθες ο Τραμπ επανήλθε, και σε νέο μήνυμά του στο Twitter ανέφερε ότι μια επίθεση αμερικανικών πυραύλων στη Συρία ως αντίποινα για μια εικαζόμενη χημική επίθεση στην πόλη της Ντούμας θα μπορούσε να έρθει πολύ σύντομα ή σημαντικά αργότερα. Αναλυτές εκτιμούν πως η «απότομη» αλλαγή ρητορικής του Τραμπ συνδέεται με το γεγονός ότι μετά την πρώτη «αιχμηρή» του τοποθέτηση ο στρατός του Άσαντ άρχισε να μετακινεί τα στρατεύματα και τους πιθανούς στόχους, γεγονός που ανέτρεψε τους αρχικούς σχεδιασμούς.
«Ο καθένας είδε εκείνο το tweet του Τραμπ και μαζική κίνηση στη Συρία. Αυτό σήμαινε ότι η στόχευση έπρεπε να επανεξεταστεί», ανέφερε βρετανική στρατιωτική πηγή στη βρετανική The Times. Δημοσίευμα για τις πιθανές επιλογές των ΗΠΑ στη Συρία έχει και το Sky News.
Πρώτη επιλογή
Η πραγματοποίηση ενός περιορισμένου και στοχευμένου χτυπήματος στη συγκεκριμένη βάση της Συρίας όπου φαίνεται να ξεκίνησε η χημική επίθεση.
Αυτή η επιλογή χαρακτηρίζεται ως χαμηλού ρίσκου, απίθανη για αντίποινα, αλλά και χαμηλού αντίκτυπου.
Δεύτερη επιλογή
Ο Τραμπ θα μπορούσε να λάβει απόφαση για ολοκληρωτική καταστροφή της αεροπορίας της Συρίας. Στη χώρα υπάρχουν συνολικά 24 αεροδρόμια.
Αυτό θα ήταν μια επιλογή υψηλού κινδύνου, διότι όσο περισσότερες θέσεις βομβαρδιστούν τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να πληγούν ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στις βάσεις.
Τρίτη επιλογή
Μια άλλη, αλλά απίθανη επιλογή, όπως σημειώνει το Sky, θα ήταν να χτυπηθούν τα κτήρια της συριακής κυβέρνησης στη Δαμασκό. Αυτό θα μπορούσε να είναι το διεθνές αεροδρόμιο, το οποίο αποτελεί βασικό κόμβο για τα ιπτάμενα αεροσκάφη του Ιράν και της Ρωσίας.
Ο βομβαρδισμός κυβερνητικών κτηρίων, όπως το υπουργείο Άμυνας, θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές πολιτών.
Τέταρτη επιλογή
Και ίσως ακόμη πιο απίθανη, δεδομένης της ρητορικής που προέρχεται από τις Δυτικές πρωτεύουσες, θα ήταν να μην γίνει απολύτως τίποτα. Αλλά, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, θα επέτρεπε στον πρόεδρο Άσαντ να ξεφύγει με τις χημικές επιθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη αεροπορική παρουσία στο αεροδρόμιο Al-Udeid στο Κατάρ – το μεγαλύτερο στην περιοχή.