Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018

Ο Νετανιάχου ενισχύει τον πόλεμο δηλώσεων με τον Ερντογάν: «Συνήθισέ το»

Του Λυσίμαχου Σαμασίτη 
Αφού ο Τούρκος πρόεδρος τον αποκάλεσε «τρομοκράτη», ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι η χώρα που εισέβαλε στην Κύπρο και διεξάγει μια σκληρή εκστρατεία στη βόρεια Συρία δεν θα πρέπει να κάνει κηρύγματα ηθικής.
Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κλιμάκωσε τον πόλεμο δηλώσεων με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντάς του ότι θα πρέπει να συνηθίσει τις απαντήσεις του Ισραήλ στη ρητορική του και ότι το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο να δεχθεί κριτική από τον Τούρκο ισχυρό άνδρα.
"Ο Ερντογάν δεν είναι συνηθισμένος να του απαντάνε", ανέφερε ο Netanyahu. "Πρέπει να το συνηθίσει.”
Τα σχόλιά του ήρθαν μία μέρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, όπου αποκαλούσε τον Νετανιάχου «τρομοκράτη» και το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη».
Ο Νετανιάχου παρέθεσε τα εγκλήματα της Τουρκίας: "Κάποιος που καταλαμβάνει τη βόρεια Κύπρο, εισβάλλει στις κουρδικές περιοχές και σφαγιάζει πολίτες στο Αφρίν, δεν θα πρέπει να μας κάνει κήρυγμα για αξίες και ηθική", δήλωσε ο Νετανιάχου.
Η Τουρκία εισέβαλε σε περιοχές του βορείου τμήματος της Κύπρου το 1974 και αργότερα αναγνώρισε τα  εδάφη, με μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε από καμία άλλη χώρα.
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Τουρκία ξεκίνησε μια αεροπορική και επίγεια επίθεση στο θύλακα του Afrin στη Συρία για να ξεριζώσει τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), τις οποίες η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική ομάδα, αλλά και τις οποίες θεωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως βασικό παράγοντα στον αγώνα κατά τωστζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι 170.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφρίν μετά την τουρκική επίθεση. Δεκάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί.
Τα σχόλια του Netanyahu ήρθαν μία μέρα μετά από την ημέρα που ο Ερντογάν τον χαρακτήριζε «τρομοκράτη».
"Netanyahu, είστε κατοχική δύναμη σε αυτά τα εδάφη, ενώ ταυτόχρονα είστε τρομοκράτης", δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία στην Αδάνα της νότιας Τουρκίας.
«Αυτό που κάνετε στους καταπιεσμένους Παλαιστίνιους θα είναι μέρος της ιστορίας και δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ», είπε, προσθέτοντας: «Ο Ισραηλινός λαός δεν αισθάνεται άνετα με αυτό που κάνετε. Δεν είμαστε ένοχοι οποιασδήποτε πράξης κατοχής».
Σε άλλη του ομιλία, σύμφωνα με το Reuters, ο Ερντογάν,δήλωσε: "Είστε τρομοκρατικό κράτος. Είναι γνωστό τι κάνατε στη Γάζα και τι κάνατε στην Ιερουσαλήμ. Δεν έχετε κανέναν που σας συμπαθεί στον κόσμο. "
Ο Νετανιάχου, νωρίτερα την Κυριακή, αντεπετέθη στην Τουρκία, απαντώντας στην αιτίαση του προέδρου της ότι το Ισραήλ είχε πραγματοποιήσει μια «απάνθρωπη επίθεση» στους Παλαιστινίους κατά τις μαζικές διαμαρτυρίες της Παρασκευής στα σύνορα με το Ισραήλ.
"Ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο δεν θα δεχτεί το ηθικό κήρυγμα από κάποιον που επί σειρά ετών βομβαρδίζει έναν άμαχο πληθυσμό αδιάκριτα", ανέφερε, με προφανή αναφορά στη συνεχιζόμενη μάχη της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων.
"Αυτή είναι προφανώς η Πρωταπριλιά της Άγκυρας”, tweetαρε ο Netanyahu στα εβραϊκά.
Το Σάββατο, ο Ερντογάν δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη: "Καταδικάζω έντονα την ισραηλινή κυβέρνηση για την απάνθρωπη επίθεση της."
Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) δήλωσαν το Σάββατο ότι τουλάχιστον 10 από αυτούς που σκοτώθηκαν - οι κάτοικοι της Γάζας τους ανέβαζαν στους 15 - ήταν μέλη παλαιστινιακών τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς.