Κυριακή, 1 Απριλίου 2018

Δίπλα από τον Νεύτωνα και τον Δαρβίνο “πήρε θέση” ο Χόγκινγκ: Τελευταίο “αντίο” από πλήθος κόσμου

Pallbearers carry the coffin of Stephen Hawking during his funeral at the University Church of St. Mary the Great in Cambridge, Britain, 31 March 2018. World-renowned British phsicist Stephen Hawking died on 14 March 2018 at the age of 76 at his home in Cambridge. EPA, STR UK AND IRELAND OUTPallbearers carry the coffin of Stephen Hawking during his funeral at the University Church of St. Mary the Great in Cambridge, Britain, 31 March 2018.


Το “τελευταίο αντίο” στον Στίβεν Χόκινγκ, είπαν σήμερα η οικογένειά του, οι φίλου του, οι συνάδελφοί του και πλήθος κόσμου στην εκκλησία St Mary the Great στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου εργάστηκε επί περισσότερα από 50 χρόνια.

Μετά από αίτημα της οικογένειας το φέρετρο  μετέφεραν στους ώμους έξι μέλη από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε ιδιαίτερη τελετή κατά τη διάρκεια του ενταφιασμού της τέφρας του στο Αβαείο του Γουέστμιστερ στο Λονδίνο, κοντά στους τάφους του Νεύτωνα και του Δαρβίνου.
«Ήταν αναπόσπαστο και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο κομμάτι του πανεπιστημίου και της πόλης. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να τελέσουμε την κηδεία του στην πόλη που αγαπούσε τόσο πολύ και η οποία τον αγαπούσε. Η ζωή και το έργο του πατέρα μας σημαίνει τόσα πράγματα για τόσους πολλούς ανθρώπους, πιστούς και άθεους. Γι’ αυτό τον λόγο η τελετή θα είναι περιεκτική και παραδοσιακή, αντικατοπτρίζοντας το εύρος και την ποικιλομορφία της ζωής του», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα παιδιά του Λούσι, Ρόμπερτ και Τιμ.
«Αρμόζει απόλυτα τα λείψανα του καθηγητή Στίβεν Χόκινγκ να ενταφιαστούν στο Αβαείο, κοντά στους επιφανείς συναδέλφους του», ανέφερε ο επικεφαλής του Γουεστμίνστερ, ιερέας Τζον Χολ.
Ο Ισαάκ Νεύτωνας, που έθεσε τα θεμέλια των σύγχρονων μαθηματικών και διατύπωσε τον νόμο της βαρύτητας, ενταφιάστηκε στο Αβαείο το 1727. Ο Κάρολος Δαρβίνος, η θεωρία της εξέλιξης του οποίου ήταν μια από τις πλέον πρωτοποριακές όλων των εποχών, τάφηκε επίσης εκεί, το 1882.
Ο ενταφιασμός μέσα στο Αβαείο είναι μια σπάνια τιμή. Οι πιο πρόσφατες ταφές επιστημόνων εκεί ήταν εκείνες του Έρνεστ Ράδερφορντ, του πρωτοπόρου της πυρηνικής φυσικής, το 1937, και του Τζόζεφ Τζον Τόμσον, που ανακάλυψε τα ηλεκτρόνια.

 http://hellasjournal.com