Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018

“‘Οχι” Πούτιν στον Ερντογάν για συμπαραγωγή των S-400: “Δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης αλλα…”

Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) shaking hands with Russian President Vladimir Putin (L) during a press conference after their meeting at the Presidential Palace in Ankara, Turkey 03 April 2018. EPA, TUMAY BERKINΗ Τουρκία ενδέχεται να συνεργαστεί με τη Ρωσία σε αμυντικά προγράμματα εκτός των πυραυλικών συστημάτων S-400, που η Μόσχα συμφώνησε να προμηθεύσει στην Άγκυρα, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από την πλευρά ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θα «επιταχύνει» την παράδοση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400. «Συζητήσαμε την υλοποίηση της συμφωνίας για την παράδοση των S-400 και αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την παράδοση αυτών των αμυντικών συστημάτων», τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.
Ωστόσο μετά από ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου φανεται πως υπάρχει διαφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στο θέμα της συμπαραγωγής των S-400 που είχαν ζητήσει οι Τούρκοι. Ο Ρώσος Πρόεδρος απάντησε διπλωματικά λέγοντας πως δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών αλλά το ζήτημα είναι καθαρά εμπορικό.
Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν μουδιασμένος απάντησε ότι υπάρχει ήδη συμφωνία για την αγορά των S 400 και πως γενικότερα υπάρχει διάλογος μεταξύ ρωσικών και τουρκικών εταιρειών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Mignatiou.com