Κυριακή, 1 Απριλίου 2018

Προκαλεί η Τουρκία: Δεδομένη η κυριαρχία μας στα Ίμια - Yildirim: Μην ξεχνάτε το 1922 - Ελλάδα: Σας συστήνουμε να μετράτε τα λόγια σας

Προκαλεί η Τουρκία: Δεδομένη η κυριαρχία μας στα Ίμια - Yildirim: Μην ξεχνάτε το 1922 - Ελλάδα: Σας συστήνουμε να μετράτε τα λόγια σας
Η Τουρκία ισχυρίζεται, πως η κυριαρχία της στα Ίμια είναι αδιαμφισβήτη - Να μετράει τα λόγια της συστήνει στην Άγκυρα η Αθήνα
Με νέα προκλητική ανακοίνωση η Άγκυρα ισχυρίζεται, πως η τουρκική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι δεδομένη και δεν αμφισβητείται.
Αφορμή στάθηκε η ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συμπερίληψη από την Ελλάδα των βραχονησίδων των Ιμίων στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΕ, «Natura 2000».
Ο Τούρκος εκπρόσωπος Hami Aksoy έκανε λόγο για εκμετάλλευση από πλευράς της Ελλάδας των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ με πολιτικό κίνητρο, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα Ίμια.
Επίσης καλεί την ΕΕ να μην γίνει εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμεταλλεύσης των περιβαλλοντικών προγραμμάτων από την Ελλάδα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, η νέα τουρκική προκλητική ανακοίνωση εξεδόθη σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η επιθετικότητα της Άγκυρας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ οξύνεται, παράλληλα με τις διεκδικήσεις Erdogan στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και κυρίως σε Συρία και Ιράκ.
Το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας σήμερα (31/3/2018) ήλθε να ολοκληρώσει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Binali Yildirim, ο οποίος συνέστησε στους Έλληνες να μην ξεχνούν το 1922 και τη μικρασιατική καταστροφή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Αναφέρεται ότι η Ελλάδα θέσπισε πρόσφατα τον νόμο 4519/2018, ο οποίος αφορά τις 446 περιοχές ξηράς και θάλασσας που περιλαμβάνονται στο δίκτυο «Natura 2000».
Στην πραγματικότητα, η χώρα μας δεν φέρει καμία αντίρρηση στους γενικούς στόχους και το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το «Natura 2000» και το Corine Bird Directive, κλπ.
Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό αυτά τα προγράμματα σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το πρόγραμμα της ΕΕ, «Νatura 2000», μέσω της εθνικής της νομοθεσίας.
Η Ελλάδα, μετά την κρίση στο Kardak (Ίμια) το 1996, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα «Natura 2000» τις βραχονησίδες αυτές, καθώς και κάποια άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου η κυριαρχία τους δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα μέσα από διεθνείς συμφωνίες.
Ανακοινώσαμε επισήμως τη θέση της Τουρκίας για τις πολιτικές της Ελλάδας αναφορικά με τη «Natura 2000» και τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ στην Κομισιόν το 1998.
Αναφέραμε ξεκάθαρα τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα μέσω μίας ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ στις 29 Απριλίου του 1998 και μίας ανακοίνωσης του τότε Τούρκου πρωθυπουργού στις 30 Απριλίου.
Την περίοδο που ακολούθησε, πραγματοποιήσαμε διάφορες άλλες ανακοινώσεις, καθώς και γραπτά και προφορικά διαβήματα προς την Κομισιόν.
Από την άποψη αυτά θα θέλαμε να καλέσουμε και πάλι την Ελλάδα να δράσει με κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ να μην γίνει εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμεταλλεύσης των περιβαλλοντικών προγραμμάτων από την Ελλάδα.
Λαμβάνουμεαυτή την ευκαιρία, για να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες των Ιμίων.
Επιπλέον, δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός που θα παρουσιάσει η Ελλάδα σχετικά με τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, το νομικό status των οποίων αμφισβητείται.
Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος 4519/2018 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ σε σχέση με τις διαφορές της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο».Η ελληνική απάντηση

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στην επιθετική και προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ'αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη», αναφέρει χαρακτηριστικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικπών και συνεχίζει:
«Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της.
Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».

Κουμουτσάκος: Περιφερειακός ταραξίας  και αβέβαιος σύμμαχος
Ως έναν περιφερειακό «ταραξία» και έναν αβέβαιο σύμμαχο περιγράφει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος την Άγκυρα.
«Για μία ακόμη φορά με τις απαράδεκτες δηλώσεις για τα Ίμια,η Τουρκία επιβεβαιώνει την πεποίθηση που κυριαρχεί γι ´αυτήν στο Δυτικό Κόσμο», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o κ. Κουμουτσάκος και προσθέτει:
«Μια χώρα αυταρχικής διακυβέρνησης που παράγει αστάθεια και ένταση στην ευρύτερη περιοχή.
Ένας περιφερειακός "ταραξίας" και αβέβαιος σύμμαχος».

Yildirim: Μην ξεχνάτε το 1922

Με νέες εμπρηστικές δηλώσεις επανήλθε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Binali Yildirim, απαντώντας στον Έλληνα υπουργό Εθνικής  Άμυνας Πάνο Καμμένο και τα λεγόμενά του περί ήττας της Τουρκίας το 1821.
Ο Yildirim, τόνισε πως κανένας δεν θα πρέπει να βγάλει από το μυαλό του την 9η Σεπτεμβρίου του 1922, αναφερόμενος στη μικρασιατική καταστροφή.
Επίσης έκανε λόγο για «κουρσάρους του Αιγαίου» που προσπαθούν να θολώσουν τον αγώνα της που πραγματοποιεί η Τουρκία εναντίον της τρομοκρατίας πέραν των συνόρων της.
«Να μην τρέχετε πίσω από τα άδεια όνειρα του Αιγαίου και της Κύπρου», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «τα βιβλία ιστορίας γράφουν για την τύχη εκείνων που είχαν κάνει και προηγουμένως άδεια όνειρα για το Αιγαίο και την Κύπρο».
Τόνισε επίσης «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα υποκύψει και θα πει ‘σας ευχαριστώ’ υποκινώντας τα όνειρα εκείνων που έχουν φιλόδοξες εξωτερικές πολιτικές.
Δεν θα ανεχτούμε ποτέ κύκλους που παραβιάζουν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Να μην βγάλουν από το μυαλό τους την ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 1922 εκείνοι που κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου».

www.bankingnews.gr