Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018

Στα τάρταρα η τουρκική οικονομία (με πιστοληπτική ικανότητα χαμηλότερη και από αυτή της Ελλάδας)

Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Στα τάρταρα η τουρκική οικονομία (με πιστοληπτική ικανότητα χαμηλότερη και από αυτή...
Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της τουρκικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s σε επίπεδο BB- από BB, προκάλεσε νευρικότητα στην Άγκυρα, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Mehmet Şimşek να κάνει λόγο για ύποπτη χρονική συγκυρία.
Αυτό που ο Mehmet Şimşek άφησε να εννοηθεί είναι πως η υποβάθμιση ήταν κατά κάποιο τρόπο «στημένη» λίγο πριν τις πρόωρες εκλογές στη Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία της γείτονος χώρας, κατέχει σήμερα χαμηλότερη αξιολόγηση για τη πιστολήπτική της ικανότητα, ακόμη πιο χαμηλή και από την Ελλάδα των μνημονίων που αξιολογείται ως «Β» από τον ίδιο οίκο αξιολόγησης. Στην ίδια βαθμίδα με τη Τουρκία βρίσκονται χώρες όπως η Κόστα Ρίκα και το Μπαγκλαντές.
Σύμφωνα με το Reuters, η υποβάθμιση της Τουρκίας κατατάσσει τα ομόλογά της στη κατηγορία «junk», δηλαδή «σκουπίδια.» Οι λόγοι για αυτή τη κίνηση από πλευρά S&P, αποδίδονται στον αυξανόμενο πληθωρισμό, τη συνεχόμενη υποτίμηση της λίρας, τις ανησυχίες για «υπερθέρμανση» της τουρκικής οικονομίας και την «ανησυχία» του εξωτερικού ιδιωτικού τομέα (πιθανοί πιστωτές) στη γενικότερη αστάθεια της χώρας.
Πλεόν η τουρκική οικονομία θεωρείται λιγότερο αξιόπιστη από την (μνημονιακή) ελληνική, κάτι φυσικά που δεν αποτελεί λόγο έπαρσης, αλλά προβληματισμού για την αστάθεια που μπορεί να επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή. Η μεσαία τάξη της Τουρκίας που αποτελεί το βασικό στήριγμα του Ερντογάν, είναι πολύ πιθανό να εισπράξει τη πιθανή επερχόμενη οικονομική δυσπραγία λόγω αδυναμίας κεφαλαιοποίησης και ο Τούρκος Πρόεδρος εφόσον δεν μπορέσει να υπερκαλύψει αυτή τη δυσφορία, ενδέχεται να προσπαθήσει να την «εξάγει», ανακαλύπτοντας «φανταστικούς» εχθρούς…
 https://www.ptisidiastima.com