Τετάρτη, 2 Μαΐου 2018

Μάτις στη Σεκερίνσκα: Πρώτα να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας και μετά η ένταξη στο ΝΑΤΟ
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις υπενθύμισε στην Σκοπιανή ομόλογο του Ραντμίλα Σεκερίνσκα κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τρίτη το μεσημέρι στο Πεντάγωνο, ότι η επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας εξακολουθεί να παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Ντάνα Γουάιτ αναφέρεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συνεχίζουν να κινούνται στην γραμμή του Βουκουρεστίου και να στηρίζουν τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί στην εν λόγω σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
«Ο υπουργός Μάτις και η υπουργός Σεκερίνσκα συζήτησαν το θέμα του ονόματος που εκκρεμεί με την Ελλάδα, το οποίο έχει εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες επίλυσης αυτού του προβλήματος και στηρίζουν την απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι».
Ο κ. Τζιμ Μάτις επαίνεσε την αύξηση των αμυντικών δαπανών στην οποία έχει προχωρήσει η ΠΓΔΜ προκειμένου να πιάσει τον προβλεπόμενο νατοϊκό στόχο του 2% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τα Σκόπια για την συμβολή τους σε μια σειρά στρατιωτικών αποστολών όπως στο Αφγανιστάν, στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και στο Ιράκ.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη της Ραντμίλα Σεκερίνσκα στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

 https://hellasjournal.com