Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018

Και το όνομα αυτής «Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια» (Μακεδονία του Ίλιντεν)


Και το όνομα αυτής


Από
Σύνταξη SLpress.gr
Τελικώς όλα δείχνουν ότι το όνομα, στο οποίο θα καταλήξουν οι δύο πλευρές είναι το «Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια» (Μακεδονία του Ίλιντεν). Την πρόταση έκαναν τα Σκόπια και η ελληνική πλευρά την αντιμετωπίζει θετικά.
Πρόκειται για ιστορικό και όχι για γεωγραφικό όρο. Υπενθυμίζουμε πως το όνομα παραπέμπει στην εξέγερση του Ίλιντεν (Προφήτη Ηλία) το 1903, όταν ο σλαβικός πληθυσμός της ευρύτερης γεωγραφικής Μακεδονίας είχε εξεγερθεί εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το κεντρικό επιζείρημα του Ζάεφ είναι ότι αυτό το όνομα μπορεί να γίνει αποδεκτό από την εθνικιστική σλαβομακεδονική αντιπολίτευση του VMRO και ως εκ τούτου μπορεί να συγκεντρώσει την αναγκαία ενισχυμένη πλειοψηφία για την αλλαγή του Συντάγματος. Επίσης, λόγω της ιστορικής-συναισθηματικής φόρτισης είναι απολύτως αποδεκτή από τη σλαβομακεδονική πλειονότητα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση Ζάεφ υπάρχει ένας προβληματισμός για το πως θα αντιδράσουν τα αλβανομακεδονικά κόμματα, τα οποία δεν έχουν την ίδια εθνική-συναισθηματική ταύτιση με την εξέγερση του Ίλιντεν. Επίσης, λόγω μουσουλμανισμού, ενδεχομένως να αντιδράσουν που το όνομα του κράτους θα ταυτίζεται με έναν άγιο του χριστιανισμού.
Επίσης, πρόβλημα αναμένεται να προκληθεί και στις σχέσεις Σκοπίων-Σόφιας, επειδή οι Βούλγαροι θεωρούν την εξέγερση του Ίλιντεν και τους πρωταγωνιστές της μέρος της βουλγαρικής ιστορίας.
Turkish President Recep Tayyip Erdogan (C) and his wife Emine (L) greet supporters during a rally marking the anniversary of the conquest of Istanbul by the Ottomans, in Istanbul, Turkey EPA, SEDAT SUNA Ο Ερντογάν “υψώνει το λάβαρο του Ισλάμ”: Θα μιλήσει στο συλλαλητήριο για την Ιερουσαλήμ TOPICS:ΓάζαΕρντογάνΙερουσαλήμΙσλάμΙσραήλΤουρκία May 18, 2018 4 SHARES Share to Facebook FacebookShare to Twitter TwitterShare to Google+ Google+Share to LinkedIn LinkedIn Με σύνθημα “Καταδίκη στην τυραννία, στήριξη στην Ιερουσαλήμ’ πραγματοποιείται στις 16.00 το απόγευμα το μεγάλο συλλαλητήριο στο Γενίκαπι της Τουρκίας όπου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα προσφωνήσει τον τουρκικό λαό. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι προετοιμασίες συνεχίστηκαν χθες για όλη τη μέρα. Στο συλλαλητήριο που θα μοιραστούν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες. Ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι θα συμμετάσχει επίσης στο συλλαλητήριο. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο υπέρ των Παλαιστινίων και στο Ντιγιάρμπακιρ όπου θα μιλήσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αναμένεται να βρίσκεται στο συλλαλητήριο της Κυριακής καθώς θα πάει στην Βοσνία Ερζεγοβίνη για επίσημη επίσκεψη. ΚΥΠΕ – ‘Αννα Ανδρέου Τουρκία/Κωνσταντινούπολη

Πηγή: Ο Ερντογάν “υψώνει το λάβαρο του Ισλάμ”: Θα μιλήσει στο συλλαλητήριο για την Ιερουσαλήμ https://hellasjournal.com/2018/05/o-erntogan-ypsoni-to-lavaro-tou-islam-tha-milisi-sto-syllalitirio-gia-tin-ierousalim/