Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018

Άγρια επίθεση του γερουσιαστή Μπόμπ Μενέντεζ εναντίον της Τουρκίας και κριτική στην Αμερική

Στιγμιότυπο από την κατάθεση του Τζόναθαν Κόεν στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Φωτογραφία ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΣΦΙΚΗΣ


Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα εναντίον της Τουρκίας, την οποία κατηγόρησε ότι με την στάση τορπιλίζει τις όποιες διαπραγματεύσεις, χρησιμοποίησε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατά την διάρκεια της ερώτησης προς τον Τζόναθαν Κόεν, τον υποψήφιο για την θέση του αναπληρωτή μόνιμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, στο πλαίσιο της κατάθεσης του στην ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας που συνεδρίασε για την έγκριση του διορισμού του.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ αφού υπενθύμισε ότι η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είχε δημιουργήσει επανειλημμένα προβλήματα στο παρελθόν για την παραμονή της ειρηνευτικής αποστολής στο νησί, καθώς προσπαθούσε να συνδέσει την παρουσία της με την γενική πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ανέφερε:
«Η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και θέλει να φύγουν οι ειρηνευτές. Στο τέλος της ημέρας, εάν οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έμεναν μόνοι τους, ίσως θα είχαμε λύση. Αλλά η Τουρκία, με την πιο στρατιωτικοποιημένη κατά κεφαλή περιοχή σ’ όλο τον κόσμο, στην βόρεια Κύπρο, με τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ, επιδιώκει να παρεμβαίνει στα διεθνή δικαιώματα της Κύπρου και άλλων χωρών. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας μακριά από αυτήν την πραγματικότητα», τόνισε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.
Τζόναθαν Κόεν: Θα εργαστώ για την διατήρηση της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο
Την δέσμευση του να εργαστεί για την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο εξέφρασε ο Τζόναθαν Κόεν, υποψήφιος για την θέση του αναπληρωτή μόνιμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κατά την διάρκεια της κατάθεσής του στην ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας που συνεδρίασε για την έγκριση του διορισμού του.
«Είναι μια σημαντική αποστολή που συνοδεύεται από πολλές προκλήσεις. Οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι την βρίσκουν εξαιρετικά σημαντική. Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι όχι τόσο πολύ. Έχει υπάρξει ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο για την διατήρηση της ειρήνης στο νησί» ανέφερε ο κ. Κόεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Στο σημείο αυτό ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ υπενθύμισε ότι η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είχε δημιουργήσει επανειλημμένα προβλήματα στο παρελθόν για την παραμονή της ειρηνευτικής αποστολής στο νησί, καθώς προσπαθούσε να συνδέσει την παρουσία της με την γενική πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Απαντώντας στην τοποθέτηση του γερουσιαστή, ο Τζόναθαν Κόεν είπε ότι δεσμεύεται να εργαστεί από την νέα του θέση για την διατήρηση της ειρηνευτικής αποστολής στην Κύπρο, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για επανέναρξη των διεργασιών για την επίτευξη πολιτικής λύσης.
«Εξετάζουμε κάθε ανανέωση της εντολής, στη βάση πέντε αρχών για την διατήρηση της ειρήνης. Μία από αυτές είναι να υποστηρίζει την πολιτική λύση. Eίμαι αισιόδοξος, μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στο νησί τις τελευταίες εβδομάδες, και βλέπουμε ότι ανοίγει ένα νέο παράθυρο για να εργαστούμε προς μια πολιτική λύση» τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Μέχρι και σήμερα ο Τζόναθαν Κόεν εκτελεί καθήκοντα αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών υπεύθυνου για θέματα Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κατά την διάρκεια της θητείας του είχε χειριστεί θέματα Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, ενώ είχε ενεργό ρόλο και στην διοργάνωση της ΔΕΘ για το 2018 όπου οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, του ανταποκριτή μας Π. Κασφίκη
Ουάσινγκτον, United States 


 https://hellasjournal.com