Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018

Ωρολογιακή βόμβα Τραμπ

Ωρολογιακή βόμβα Τραμπ 
© Sofokleousin.gr
 Αναβρασμό και ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα προκαλεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Μετά τη Συρία ο Αμερικανός πρόεδρος στρέφει τα «πυρά» του κατά της Τεχεράνης, ενέργεια που δυναμιτίζει επικίνδυνα το κλίμα στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή.

Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, και Ρωσία συνασπίζονται κατά του Αμερικανού προέδρου, στη Μέση Ανατολή επικρατεί αναταραχή και στο Ιράν-που είναι και το άμεσα θιγόμενο-«ξύπνησαν» τα έντονα αντιαμερικανικά ένστικτα. 
Είχε δείξει τις προθέσεις του...
Ο Τραμπ είχε δώσει δείγματα για τις προθέσεις του αναφορικά με το Ιράν, επιλέγοντας την «πολεμική» ρητορική έναντι της συμβιβαστικής-συμφιλιωτικής οδού. Έδιωξε κακήν κακώς το υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος είχαν εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της σύγκλισης με τη Τεχεράνη, επιλέγοντας να ακολουθήσει το δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης.
Ξύπνησαν τα αντιαμερικανική ένστικτα στο Ιράν
Οι αντιδράσεις κατά Τραμπ, που έχει στο πλευρό του μόνο το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, προέρχονται και από το εσωτερικό των ΗΠΑ. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε παρέμβαση και υποστήριξε ότι η απόφαση Τραμπ αποτελεί ένα «σοβαρό λάθος». Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία στη παγκόσμια κοινότητα, είναι το αντιαμερικανικό μένος που έχει ξεσπάσει στο Ιράν, με αφορμή την απόφαση Τραμπ.

Απόδειξη της αναζωπύρωσης του αντιαμερικανισμού στην Τεχεράνη, αποτελεί το γεγονός ότι μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου έκαψαν μια σημαία των ΗΠΑ, φωνάζοντας το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική»…
Ο Τραμπ «κατάφερε» να συνασπίσει εναντίον του τις  μεγάλες δυνάμεις της Δύσης και τη Ρωσία, ενώ την αποδοκιμασία τους εξέφρασαν κορυφαίοι αξιωματούχοι των διεθνών οργανισμών. 
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε με ανάρτησή του στο Twitter ότι «η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο λυπούνται για την αμερικανική απόφαση αποχώρησης από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα» του Ιράν και σκοπεύουν να εργαστούν συλλογικά για να επιτευχθεί μια ευρύτερη συμφωνία. Η Μόσχα εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευσή της για την απόφαση Τραμπ, κάνοντας λόγο για «χονδροειδή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Επικριτική είναι και η Συρία για την απόφαση Τραμπ, την οποία καταδίκασε σθεναρά, εκφράζοντας παράλληλα την «απόλυτη αλληλεγγύη» της προς την Τεχεράνη.
Κόντρα στο ρεύμα πήγαν μόνο Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, που επικρότησαν τις ενέργειες του Αμερικανικού προέδρου, ο οποίος προειδοποίησε ότι κυρώσεις θα υποστούν και όσες χώρες βοηθήσουν το Ιράν στο πυρηνικό του πρόγραμμα.