Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018

ΙΡΑΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ: “Δεν είναι αποδεκτό οι ΗΠΑ να είναι χωροφύλακας της παγκόσμιας οικονομίας”!


Δεν είναι αποδεκτό οι ΗΠΑ να είναι “ο χωροφύλακας” της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοσταθμό France Culture μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επάνοδο των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν.
Ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή, ο Τραμπ διευκρίνισε ότι οι ξένες επιχειρήσεις θα έχουν από τρεις ως έξι μήνες να “φύγουν” από το Ιράν προτού πληγούν και αυτές από τις κυρώσεις με τις οποίες θα αποκλείεται η πρόσβασή τους στις αμερικανικές αγορές.
Κρίνοντας ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν είναι “σφάλμα” για τη διεθνή ασφάλεια, αλλά και από οικονομικής άποψης, ο Μπρουνό Λεμέρ παρατήρησε επίσης ότι η απόφαση αυτή θα έχει συνέπειες για τις γαλλικές επιχειρήσεις, όπως η Total, η Sanofi, η Renault ή ακόμη η Peugeot.
“Σε δύο χρόνια, η Γαλλία τριπλασίασε το εμπορικό της πλεόνασμα με το Ιράν”, υπογράμμισε ο Λεμέρ.
Ωστόσο η αμερικανική απόφαση δίδει στις ξένες επιχειρήσεις “πολύ μικρές διορίες της τάξης των έξι μηνών” για να αποσυρθούν από το Ιράν, επισήμανε.
Αυτό “θα δημιουργήσει δυσκολίες σε όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (…) σημαντικές οικονομικές δυσκολίες. Αλλά πιο σημαντικό ακόμη από το οικονομικό πρόβλημα, είναι το πρόβλημα αρχής, ότι θα υπάρξουν υπεράκτιες κυρώσεις”, έκρινε.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα έχει “τηλεφωνική επαφή ως το τέλος της εβδομάδας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν για να εξετάσει μαζί του ποιες δυνατότητες υπάρχουν” για να αποφευχθούν οι κυρώσεις.
Μεταξύ των ενδεχόμενων λύσεων, ο Λεμέρ αναφέρθηκε σε ρήτρες προτεραιότητας ή σε εξαιρέσεις και σημείωσε ότι θα πρέπει επίσης να μιλήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του “για να δούμε ποια αντίδραση μπορούμε να έχουμε απέναντι στις κυρώσεις αυτές”.
Σύμφωνα με τον Λεμέρ, “το συνετό είναι πλέον αυτό που δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, να βρεθεί ένας ευρωπαϊκός δρόμος που προτείνει άλλες λύσεις από αυτές που επιλέγει ο Αμερικανός πρόεδρος”.
Ο υπουργός έκρινε ότι “η λογική της ισχύος” δεν αιτιολογείται με το Ιράν. “Αντιθέτως η συμφωνία επιτρέπει να πλαισιωθεί η ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, να επιβλέπεται. Η έξοδος από την συμφωνία δεν επιτρέπει πλέον να γίνεται ο έλεγχος αυτός”, επισήμανε.
“Η λογική της ισχύος δεν αιτιολογείται παρά μόνον ως έσχατη λύση, όταν περνάει κανείς τις κόκκινες γραμμές, την οποία ακολούθησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα”, πρόσθεσε και σημείωσε: “στην αντίθετη περίπτωση αυτή οδηγεί μόνον σε καταστροφές”.
“Η ιρακινή κρίση του 2003 οδήγησε σε καταστροφή”, συνέχισε. “Θεωρώ ότι η αμερικανική έξοδος από την ιρανική συμφωνία είναι πράγματι διπλωματικό σφάλμα”.

Ιράν: Οι Ευρωπαίοι είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ
Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης εκτίμησε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ και δεν μπορούν να λάβουν ανεξάρτητες αποφάσεις, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.
Η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία είχαν ζητήσει τις ΗΠΑ να μην αποσυρθούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Όμως ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Μοχαμέντ Αλί Τζαφαρί εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με την ικανότητά τους να ενεργήσουν ώστε να διασώσουν τη συμφωνία.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να λάβουν ανεξάρτητη απόφαση μεταξύ του Ιράν και της Αμερικής και είναι δεμένοι στο άρμα της Αμερικής», πρόσθεσε. «Η τύχη της συμφωνίας του Ιράν είναι ξεκάθαρη».
Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία αποδεικνύει ότι το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν ήταν απλώς μια αφορμή για να προσπαθήσουν και να περιορίσουν το βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας όπως και την περιφερειακή της επιρροή, τόνισε ο Τζαφαρί.
«Δίνοντας προσοχή στο γεγονός ότι το ζήτημα για τον εχθρό είναι οι πολεμικές μας ικανότητες, οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να φροντίσουν περισσότερο την ανάπτυξη των ικανοτήτων μας», σημείωσε ο ίδιος.
Άλλωστε, όπως εξήγησε, «το Ιράν έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη της χώρας υπό καθεστώς κυρώσεων».
«Για μια ακόμη φορά είναι απολύτως ξεκάθαρο και έχει αποδειχθεί ότι οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται σαν νταήδες», κατέληξε ο Τζαφαρί. «Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τους Αμερικανούς σε καμία διαπραγμάτευση και καμία συμφωνία».

“Ο  Τραμπ «δεν είναι διανοητικά ικανός» να χειρίζεται τα θέματα”
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν Αλί Λαριτζανί εκτίμησε σήμερα ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ τραμπ να αποσύρει τη χώρα από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι «ένα διπλωματικό σόου», μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.
«Η απόσυρση του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία είναι ένα διπλωματικό σόου (…) Στην παρούσα κατάσταση το Ιράν δεν έχει καμία υποχρέωση να τιμήσει τις δεσμεύσεις του (…) Αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια (…) Δεν είμαι βέβαιος αν οι Ευρωπαίοι που έχουν υπογράψει τη συμφωνία θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», δήλωσε ο Λαριτζανί.
«Είναι προφανές ότι ο Τραμπ κατανοεί μόνο τη γλώσσα της ισχύος», τόνισε.
Εξάλλου ο Λαριτζανί εκτίμησε ότι «ο Τραμπ δεν έχει τη διανοητική ικανότητα να χειρίζεται τα θέματα», όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Mizan.
Μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου έκαψαν συμβολικά μια σημαία των ΗΠΑ κι ένα αντίτυπο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης καθώς άρχιζε η συνεδρίαση του σώματος, φωνάζοντας επίσης το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, ο Λαριτζανί επεσήμανε ότι ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν θα πρέπει να είναι έτοιμος να ξεκινήσει και πάλι τις πυρηνικές του δραστηριότητες.
Από την πλευρά του ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, σημείωσε ότι η χώρα του δεν χρειαζόταν να υπογράψει τη συμφωνία το 2015, ενώ πρόσθεσε: «Όμως αυτή η αλαζονική χώρα (οι ΗΠΑ) δεν τίμησε καν την υπογραφή της».
Εξάλλου η απόφαση του Τραμπ ενδέχεται να τροφοδοτήσει τις εσωτερικές διαμάχες στο Ιράν, εκτίμησαν Ιρανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters, καθώς είναι πιθανό να ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς πολιτικούς που επιθυμούν να περιορίσουν την ικανότητα του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί να ανοίξει τη χώρα στη Δύση.
«Θα κατηγορήσουν τον Ροχανί (…) Θα συνεχίσουν τους ελιγμούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό και θα κατηγορήσουν τις ΗΠΑ για την αποτυχία της οικονομίας», εκτίμησε ο Αμπάς Μιλανί διευθυντής του προγράμματος Ιρανικών Σπουδών του πανεπιστημίου Στάνφορντ.
Πάντως Ροχανί καθησύχασε χθες τους Ιρανούς, που είναι αγανακτισμένοι από την υψηλή ανεργία και τις συνθήκες ζωής, ότι η απόφαση των ΗΠΑ εν θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας που βασίζεται στο πετρέλαιο.
«Ο ηρωικός λαός μας δεν θα επηρεαστεί από αυτή την ψυχολογική επίθεση (…) η οικονομική πρόοδος του Ιράν θα συνεχιστεί. Ο λαός μας δεν θα πρέπει να ανησυχεί καθόλου», τόνισε.


militaire.gr