Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

Η Συρία ορίζει νέους κανόνες εμπλοκής για τις ισραηλινές επιδρομές


Όταν ο Τράμπ σκότωσε την πυρηνική συμφωνία  με το Ιράν, έδωσε στο Ισραήλ την ευκαιρία να ξεκινήσει έναν ευρύτερο πόλεμο με τη Συρία. Μία προγενέστερη ισραηλινή προσομοίωση της κατάστασης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα :
Η κρίση που δημιούργησε η διοίκηση σχετικά με τις ατέλειες της πυρηνικής συμφωνίας μπορεί να αξιοποιηθεί η προώθηση ζητημάτων που είναι πιο επείγοντα για το Ισραήλ (κυρίως το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και η παρουσία του στη Συρία).
Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η υποστήριξη του Ιράν στη Συρία αποτελεί απειλή για τη χώρα της. Αυτός είναι ένας ψευδής ισχυρισμός. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου χρησιμοποιεί την «ιρανική απειλή» ως μπαμπούλα για να εκτρέψει την προσοχή  από άλλα θέματα όπως τις διάφορες υποθέσεις διαφθοράς εναντίον του.

Κατά τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ  επιτέθηκε σε θέσεις του συριακού στρατού  περισσότερες από 100 φορές, συχνά  για να υποστηρίξει τους «Σύρους αντάρτες» της Αλ Κάιντα . Η Συρία δεν ανταπόδωσε, καθώς ήταν απασχολημένη με την καταπολέμηση της εισβολής των τακφίρι εντός της χώρας. Τον Απρίλιο, το Ισραήλ κλιμάκωσε όταν επιτέθηκε στη βάση T4 στη μέση της Συρίας, από όπου οι ρωσικές και ιρανικές δυνάμεις υποστήριζαν την μάχη της Συρίας εναντίον του Ντάες/ISIS. Ιρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση. Η αεροπορική άμυνα της Συρίας κατέρριψε τουλάχιστον έναν από τα επιτιθέμενα ισραηλινά αεροπλάνα F-16. Αυτή η κατάρρευση των ισραηλινών αεροπλάνων θεωρήθηκε ότι δημιούργησε νέα ισορροπία, αλλά το Ισραήλ συνέχισε να προκαλεί. 

Την Τρίτη, μόλις ο Τραμπ ανακοίνωσε το σπάσιμο της πυρηνικής συμφωνίας, το Ισραήλ ξεκίνησε άλλη μια επιδρομή κατά, ισχυριζόταν, ιρανικών πυραύλων στη Συρία που στόχευαν το Ισραήλ. Η επίθεση έπληξε μια συριακή αποθήκη του στρατού. Δεκαπέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν, μερικοί από τους οποίους υποτιθέμενοι Ιρανοί. Ακόμα και τα ισραηλινά ΜΜΕ δυσκολεύτηκαν να  βρουν μια δικαιολογία  για την παράνομη «προληπτική» επίθεση:

Ακόμη και αν το Ιράν δεν είχε πρόθεση να εκτοξεύσει πυραύλους κατά του Ισραήλ την Τρίτη, η εικαζόμενη ισραηλινή επίθεση έγινε και έστειλε το ακόλουθο μήνυμα στους Ιρανούς: Εκφράσατε μια πιθανότητα επίθεσης κατά του Ισραήλ, έτσι αυξάνουμε το επίπεδο απειλής, παρά τις εντάσεις.

Δεν είναι δουλειά του Ιράν να ανταποδώσει τις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία. Η συριακή κυβέρνηση θέλησε να ανταποδώσει αμέσως την επίθεση της Τρίτης, αλλά αναβλήθηκε μετά από ρωσικές πιέσεις. Η Ρωσία είδε αυτές τις προκλήσεις ως ισραηλινή παγίδα. Χθες ο Νετανιάχου  επισκέφθηκε τη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος τον προειδοποίησε να σταματήσει τις προκλήσεις. Ο Νετανιάχου δεν άκουσε.

Χθες το βράδυ, το Ισραήλ επιτέθηκε και πάλι σε στρατιωτικές θέσεις στη Συρία στην αλ-Κουνιίτρα στη νοτιοδυτική Συρία. Αυτή τη φορά οι συριακές δυνάμεις πυραύλων ανταπάντησαν με ένα φράγμα άνω των 20 πυραύλων κατά ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα ύψη του Γκολάν. Το Ισραήλ κλιμάκωσε περαιτέρω με  70 επιθέσεις  κατά συριακών θέσεων. Εικόνες και βίντεο από τη Δαμασκό δείχνουν ότι η αεράμυνα της Συρίας κατέρριψε πολλούς από αυτούς (εικόνα παραπάνω).

Το Ισραήλ ισχυρίζεται τώρα ότι εξόντωσε την «ιρανική απειλή» στη Συρία:
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν «σχεδόν όλη την ιρανική υποδομή στη Συρία» και είπε ότι δεν επλήγησαν αντικείμενα στο έδαφος του Ισραήλ.
Ο ισχυρισμός της επιτυχίας είναι ένα μήνυμα ότι δεν θέλει να προχωρήσει περαιτέρω:
«Ελπίζω να έχουμε τελειώσει με αυτό το επεισόδιο και ο καθείς κατάλαβε», πρόσθεσε ο Lieberman, τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν θέλει κλιμάκωση, αλλά «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας επιτεθεί ή να χτίσει υποδομή για να μας επιτεθεί στο μέλλον».
Ο  προφητικός έπαινος  μιας ισραηλινής επιτυχίας θυμίζει μία από τις προηγούμενες παρόμοιες αξιώσεις.

Τη δεύτερη ημέρα του πολέμου του 2006 στο Λίβανο, το Ισραήλ ισχυρίστηκε δυνατά ότι είχε καταστρέψει «όλους τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της Χεζμπολάχ» σε μια αεροπορική εκστρατεία διάρκειας 34 λεπτών. Ωστόσο, περισσότεροι από 100 πυραύλους την ημέρα συνέχιζαν να πλήττουν το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων στόχων εντός του Τελ Αβίβ, μακριά από τα σύνορα με το Λιβάνο. Τριάντα μία μέρες αργότερα το Ισραήλ ζήτησε ειρήνη. Η εισβολή του στο Λίβανο είχε ηττηθεί. Η «επιτυχημένη» επιδρομή του ενάντια στους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας της Χεζμπολάχ είχε χτυπήσει κυρίως κενές θέσεις.

Η στόχευση του Ισραήλ στη Συρία δεν είναι πολύ καλύτερη από τη στόχευση του στο Λίβανο πριν από δώδεκα χρόνια.

Η Συρία θα συνεχίσει τώρα να απαντήσει στις ισραηλινές επιθέσεις. Αυτή τη φορά περιορίστηκε σε επιθέσεις κατά στρατιωτικών θέσεων στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν. Οι επόμενες επιθέσεις θα είναι πιο μακριά. Αυτή τη φορά το Ισραήλ έστειλε τον πληθυσμό του στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν σε μπούνκερ-καταφύγια. Την επόμενη φορά το μισό Ισραήλ ίσως χρειαστεί να κρυφτεί υπόγεια. Πόσο καιρό θα μπορούσε το Ισραήλ να αντέξει μια τέτοια κατάσταση;

Το Ιράν θα απαντήσει επίσης στις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών του στη Συρία. Αλλά δεν χρειάζεται να το πράξει από τη Συρία. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι και μέσα από το να εκτοξεύσεις πυραύλους.

Αυτή η Συρία, μετά από πολλά βάσανα, η οποία σήμερα έπραξε αντίποινα για τις ισραηλινές επιθέσεις, τραβάει μια νέα γραμμή στην άμμο. Εάν το Ισραήλ  θέλει έναν ευρύτερο πόλεμο, θα το πάρει . Η καταστροφή στις εμπλεκόμενες χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, θα μπορούσε να τους αποτινάξει 100 χρόνια πίσω. Η Συρία, ο Λίβανος και το Ιράν μπορούν να ζήσουν με αυτό. Πριν από 100 χρόνια, το Ισραήλ δεν υπήρχε.


Μετάφραση από αγγλικά Moon of Alabama (USA) : Κριστιάν Ακκυριά
 http://infognomonpolitics.blogspot.gr/