Σάββατο, 5 Μαΐου 2018

“Έγκλημα και τιμωρία” στις Ένοπλες Δυνάμεις! Ναι αν ισχύει για όλους κι όχι “κατά περίπτωση”

Η απόφαση του Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νίκου Τσούνη για αντικατάσταση του κυβερνήτη της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, “δίχασε” και εντός και εκτός ΠΝ. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρχουν συνέπειες σε περιπτώσεις που κάποιος κάνει λάθος και άλλοι λένε ότι ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου δεν έκανε με βάση τα όσα προβλέπονται, κανένα λάθος.

Για να μην κρυβόμαστε, όταν κάτι πάει στραβά, ο επικεφαλής έχει πάντα μερίδιο ευθύνης, ακόμη κι αν με βάση τα όσα προβλέπονται έχει τηρήσει τις διαδικασίες. Χθες τα ξημερώματα μπορεί το ναυτικό δίκαιο να είναι με το μέρος του κυβερνήτη, ωστόσο το γεγονός ότι επέτρεψε σ΄ ένα πλοίο να προσεγγίσει τόσο κοντά στην κανονιοφόρο είναι ένα θέμα που προβληματίζει.
Το άσχημο είναι ότι η ηγεσία, όχι μόνο του ΠΝ , αποφάσισε να αλλάξει τακτική στην απόδοση ευθυνών με συνέπειες, στο πιο “χαλαρό” επεισόδιο που απασχόλησε τις ΕΔ. Απ΄ αυτή την άποψη ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου ίσως δικαιολογημένα να αισθάνεται λίγο αδικημένος. Σχετικά πρόσφατα, φρεγάτα “βγήκε στη στεριά”, χάσαμε πολύτιμους ανθρώπους σε πτώσεις ελικοπτέρων, μέχρι και αιχμαλώτους έχουμε! Δεν ακούσαμε κάποιος, σε κανένα επίπεδο της ιεραρχίας να υποστεί τη παραμικρή συνέπεια! Στις τελευταίες κρίσεις υποτίθεται ότι κάποια απ΄ αυτά τα επεισόδια θα έπαιζαν το ρόλο τους και θα αποτυπώνονταν στις αποφάσεις. Κανένας νομίζουμε δεν κατάλαβε κάτι τέτοιο.Πολύ περισσότερο οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε και προαγωγές. Ακόμη πιο παράδοξα για να μην πούμε αστεία και επικίνδυνα μαζί, είναι όσα ακούμε για τις επόμενες κρίσεις! Αν πιστέψουμε όσα ακούγονται τότε σίγουρα κάποιοι είναι αιχμάλωτοι του παραλογισμού…
Ασφαλώς θα έπρεπε κάποτε να γίνει η αρχή και το “κακό συνήθειο” να μην αποδίδονται ευθύνες σε κανέναν ,να αλλάξει. Επελέγη η πιο αμφιλεγόμενη περίπτωση. Μένει να δούμε αν η απόφαση για την αλλαγή αντιμετώπισης θα ΄χει συνέχεια ή απλά η αντικατάσταση του κυβερνήτη ήταν μια βολική απόφαση της στιγμής. Το “έγκλημα και τιμωρία” στις ΕΔ δεν μπορεί νομίζουμε να ισχύει…κατά περίπτωση.
militaire.gr