Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018

Οι FREMM, οι FREDA και οι άλλες γαλλικές επιλογές που έχει εξετάσει το ΠΝ για τον Στόλο

Έγινε πάρα πολύ συζήτηση για τις φρεγάτες Fremm κι ακόμη γίνεται. Πόσο χρειάζονται και τι μπορούν να προσφέρουν στο Πολεμικό Ναυτικό;
Η συζήτηση μπορεί να έγινε δημόσια πρόσφατα λόγω των δηλώσεων του ΑΝΥΕΘΑ Φώτη Κουβέλη, αλλά είναι μια κουβέντα που σε επιτελικό επίπεδο γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Πολύ μεγάλη συζήτηση έγινε το 2011 στο Ανώτατο Ναυτικό Συβούλιο. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν τότε δεν έχουν αλλάξει δραματικά από τότε και γι΄ αυτό έχει σημασία να τα θυμηθούμε.
Το συμπέρασμα που είχε τότε προκύψει ήταν πως το ελληνικό ΠΝ χρειάζεται τις φρεγάτες Fremm αλλά στην “έκδοση Freda” ,που θα ΄ναι η φρεγάτα με τεράστιες αντιαεροπορικές δυνατότητες.
Το Γαλλικό Ναυτικό έχει προγραμματίσει τη ναυπήγηση 11 φρεγατών τύπου FREMM, 9 ανθυποβρυχιακών και 2 αντιαεροπορικών (FREDA).
Όπως έλεγαν τότε στο ΑΝΣ η γαλλική φρεγάτα Fremm έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο οπλικού συστήματος με βάση τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Γαλλικού Ναυτικού. Είναι φρεγάτα πολλαπλών αποστολών, με έμφαση όμως στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις προβολής ισχύος στη ξηρά, ενδεδειγμένη να επιχειρεί σε ανοιχτές θάλασσες, κυρίως για την προστασία των αεροπλανοφόρων.
Αυτό που αναζητά το ΠΝ είναι η δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής και τοπική άμυνα περιοχής, συστήματα για αυτοπροστασία, αυτόματος έλεγχος πυροβόλων για αντιαεροπορικό πόλεμο, μεγάλο πυροβόλο (και εμβέλεια) πρώρα, αυξημένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και άλλες δευτερεύουσας σπουδαιότητας.
Το Γαλλικό ΠΝ πρόκειται να κατασκευάσει την αντιαεροπορική εκδοχή της FREMM, την οποία ονομάζει FREDA. Υπάρχει βέβαια ένα σημαντικό πρόβλημα. Η FREDA θα είναι ακόμη πιο ακριβή από την βασική έκδοση της FREMM.
Στο Πολεμικό Ναυτικό είχαν εξετάσει και κάποιοι εξακολουθούν να εξετάζουν εναλλακτικές “γαλλικές λύσεις”.
Υπάρχουν τέτοιες λύσεις;
Τα γαλλικά ναυπηγεία DCNS κατασκευάζουν ή μελετούν κατασκευή και άλλων τύπων πλοίων, πέραν των FREMM,όπως οι GOWIND που περιλαμβάνουν κορβέτες μήκους από 85 έως 105 m και εκτοπίσματος από 1000 έως 2500 τόνους, με ταχύτητες 22 με 27 κόμβους, πλήρωμα 35 έως 60 ατόμων, έχουν αντιαεροπορικές δυνατότητες με κατευθυνόμενα βλήματα VL Mica, φέρουν Exocet ΜΜ40, πυροβόλο 76 mm και ελικόπτερο.
Στις συζητήσεις που είχαν γίνει το 2011 είχε εξεταστεί η επιλογή της Φρεγάτας κλάσης FORMIDABLE. Είναι πλοίο ίδιου μεγέθους με τις Ελληνικές φρεγάτες και διαθέτει τις ίδιες ή αντίστοιχες συσκευές εντοπισμού και οπλικά συστήματα με τις FREMM. (Ρ/Ε HERACLES, K/B EE HARPOON, K/B AA ASTER 15/30, Πυροβόλο 76 mm OTO MELARA, ESM, SONAR, Τ/Λ E/Π S-70).
Άλλη γαλλική επιλογή που είχε εξεταστεί ήταν η σειρά κορβετών τύπου Combattante – Vigilante, από 60 έως 79 m, με εκτοπίσματα μέχρι 1400 τόνους και πλήρωμα 45 ατόμων. Έχουν ταχύτητα 32 κόμβους και φέρουν EXOCET MM 40 Block III, 8 K/B για Α/Α σημείου Raytheon ESSM, 1 GMLS Mk 49 ram rim-116b (21 missiles), 1 Πυροβόλο ΟΤΟ Melara 76 mm/62 SR, καθώς και Ε/Π Eurocopter AS 565 Panther

militaire.gr