Σάββατο, 26 Μαΐου 2018

Ιδού γιατί οι ΗΠΑ έφεραν τα MQ-9 Reaper στη Λάρισα και πόσο καιρό θα παραμείνουν

Απαντήσεις για την ανάπτυξη των αμερικανικών UAS MQ-9 Reaper στη Λάρισα έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Του Γιώργου Τσιμπούκη
Σύμφωνα με τον Eric Pahon τα αμερικανικά αναγνωριστικά αεροχήματα αναπτύχτηκαν στην αεροπορική βάση της Λάρισας, διότι αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται εργασίες επισκευών στη βάση που χρησιμοποιούν τα MQ-9 Reaper στην Αφρική και τα αεροχήματα έπρεπε να συνεχίζουν να επιχειρούν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τα αμερικανικά αεροχήματα που επιχειρούν προσωρινά από την αεροπορική βάση της Λάρισας όπως άφησε να εννοηθεί, συμβάλουν στην επίτευξη των αντικειμενικών στόχων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή και ειδικότερα στην αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από τα νότια, εννοώντας προφανώς την περιοχή της Λιβύης.
Όπως επεσήμανε ο Eric Pahon τα αμερικανικά αεροχήματα επιχειρούν με βάση σχετική συμφωνία που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις των αεροχημάτων πραγματοποιούνται από το προσωπικό που σταθμεύει στην Λάρισα, ενώ ο τηλεχειρισμός τους κατά την διάρκεια των αποστολών από ένα κέντρο ελέγχου στις ΗΠΑ.
Τα αμερικανικά MQ-9 Reaper επιχειρούν σύμφωνα με τον Eric Pahon εντός του ελληνικού εναερίου χώρου και πιο συγκεκριμένα στα νότια δυτικά άκρα του πλησίον της Λιβύης, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές ελέγχου εναερίου χώρου.

Αν και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας δεν αποκάλυψε την βάση των ΗΠΑ στην Αφρική από όπου επιχειρούσαν τα MQ-9 Reaper πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί επισκευάζουν αυτή την περίοδο την αεροπορική βάση Agadez στο Νίγηρα η οποία απέχει 1.840 χλμ από τις ακτές της Μεσογείου.
Η συγκεκριμένη βάση βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο της πόλης και αν και έχει ένα μεγάλο διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης περίπου 2 χλμ μήκος δεν διαθέτει ικανοποιητικές υποδομές, σχεδόν ανύπαρκτες.
Εκτιμάται ότι οι εργασίες αναβάθμισης του αεροδρομίου θα απαιτήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των υποτυπώδη υποδομών. Συμπερασματικά μπορεί τα αμερικανικά MQ-9 Reaper να μην παραμείνουν για πάντα στη Λάρισα όμως όπως φαίνεται θα μείνουν για αρκετούς μήνες ίσως περισσότερο από τους έξι μήνες που αρχικά είχε αναφερθεί από τα ΜΜΕ της Λάρισας.

http://www.defence-point.gr