Ο γνωστός ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, αν κι εξόχως αμφιλεγόμενος ως προς το καλλιτεχνικό κομμμάτι του, έχει απασχολήσει αρκετές φορές την επικαιρότητα με τις πολιτικό-διπλωματικές προεκτάσεις που μεταφέρουν κατά καιρούς οι εκπρόσωποι κάποιων χωρών.

Η Ισραηλινή τραγουδίστρια έγινε στόχος επιχειρούμενου μποϋκοτάζ, που όμως φαίνεται ότι είχε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Αυτή τη φορά, την σκυτάλη πήρε η Ισραηλινή τραγουδίστρια Νέττα Μπαρζιλάι, η οποία παρά το επιχειρούμενο μποϋκοτάζ εναντίον της, πέτυχε να κερδίσει τον διαγωνισμό, με άμεσο αποτέλεσμα η διεξαγωγή του επόμενου διαγωνισμού το 2019 να γίνει δικαιωματικά στην πρωτεύουσα της χώρας που εκπροσωπεί η καλλιτέχνης. Δηλαδή εφόσον μιλάμε για το Ισραήλ, θα διεξαχθεί στο Τελ Αβίβ. Σωστά; Λάθος!
Η χτεσινή επιτυχία της ισραηλινής τραγουδίστριας έπαψε αυτοδικαίως να είναι καλλιτεχνικής φύσης από την ώρα που η πρώτη της δήλωση όταν πήρε το βραβείο στα χέρια της ήταν να δηλώσει «Την επόμενη φορά στην Ιερουσαλήμ». Ουσιαστικά πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων επικοινωνιακή νίκη της κυβέρνησης Νετανιάχου, επιλογή της οποίας ήταν να ανακοινώσει την μεταφορά της πρωτεύουσας του Ισραήλ από το Τελ Αβίβ (που έτσι ή αλλιώς είναι ήδη οικονομική και πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας) στην Ιερουσαλήμ.

Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που διακήρυξε ανοιχτά κι άμεσα ότι θα στηρίξει την απόφαση μεταφοράς της ισραηλινής πρωτεύουσας.
Το θέμα είναι πως η απόφαση αυτή δεν έγινε δεκτή θετικά από την διεθνή κοινότητα, και μόνο ελάχιστες χώρες, μεταξύ των οποίων πάντως κι οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι θα μεταφέρουν τις πρεσβείες τους, ενώ οι περισσότερες είτε καταδίκασαν την κίνηση αυτή είτε κράτησαν αποστάσεις.
Είναι προφανές λοιπόν ότι σε ένα χρόνο από τώρα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα βρεθούν προ διλήμματος. Είτε να συμμετάσχουν στην διοργάνωση, ντε φάκτο αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της χώρας, είτε… να μην συμμετάσχουν.
Εν τω μεταξύ πολλοί σπεύδουν ήδη να χαρακτηρίσουν την Ισραηλινή τραγουδίστρια ως πράκτορα (σ.σ. αγαπημένος χαρακτηρισμός τελευταία) ως πράκτορα του Ισραήλ και της μηχανής προπαγάνδας του, με αφορμή το ότι η Μπαρζιλάι στην εφηβεία της είχε υπηρετήσει στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, όπως εξάλλου είναι υποχρεωτικό για το σύνολο του πληθυσμού, και συγκεκριμένα στο ισραηλινό Ναυτικό. Μάλιστα γνωστή ομάδα ακτιβιστών στο Facebook την κατηγόρησαν ότι ερμήνευε τραγούδια (όντας μέλος στρατιωτικής μπάντας) για Ισραηλινούς στρατιώτες που λίγες μέρες μετά συμμετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σέλφι της Νέττα από την εποχή που υπηρετούσε στο ισραηλινό Ναυτικό.

Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι καινούριο. Πολλοί Ισραηλινοί καλλιτέχνες με αφορμή την στρατιωτική τους θητεία καλούνται πολλές φορές να πάρουν θέση για μία σειρά διπλωματικά ζητήματα, ακόμα και να απολογηθούν για πράξεις και παραλείψεις άλλων. Για παράδειγμα, η γνωστή Ισραηλινή ηθοποιός Γκαλ Γκαντότ (The Fast and the Furious, Wonder Woman κτλ) είχε κατηγορηθεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυβέρνησης Νετανιάχου επειδή απέφευγε να καταδικάσει τα εγκλήματα (sic) του ισραηλινού στρατού.
Από την άλλη πλευρά, η επίσης γνωστή Ισραηλινή ηθοποιός Νάταλι Πόρτμαν (Star Wars, V for Vendetta κτλ) αρνήθηκε πρόσφατα να επισκεφθεί εκδήλωση στο Ισραήλ για τον προαναφερόμενο λόγο καθώς πολιτικά δεν πρόσκειται στο κόμμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να γίνει «λάβαρο» στα πρωτοσέλιδα αντιπάλων του Ισραήλ και να πρέπει μετά να κάνει διευκρινίσεις και να ζητά να μην της βάζουν στο στόμα λόγια που δεν είπε ποτέ.
Η συνέχεια ασφαλώς θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Μία τέτοια διεθνής διοργάνωση, άσχετα του τι πιστεύει κάποιος για αυτή, εφόσον συγκεντρώνει τόσο τεράστια απήχηση και δημοφιλία σε διεθνές ακροατήριο μάλιστα, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο αν χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά με τρόπο που να προωθήσει δυναμικά την αντζέντα που αφορά την μεταφορά της πρωτεύουσας του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Ασφαλώς πολλοί θα αναγκαστούν να πάρουν θέση στο συγκεκριμένο θέμα με την συγκεκριμένη αφορμή.

 https://www.ptisidiastima.com/