Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

Υποψίες και φόβοι: Γιατί έσπευσαν οι ξένοι να χαιρετίσουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό…Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Προκάλεσε κάκιστη εντύπωση και αρνητικά σχόλια, αυτή η άνευ προηγουμένου υποστήριξη των ξένων ηγετών και διεθνών οργανισμών στη συμφωνία για το Σκοπιανό, στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ και επισημοποίησαν οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, προχθές.

Σε πολλούς θύμισε εκείνη την άθλια και απαράδεκτη παρέμβαση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, τον Απρίλη του 2004, όταν απαιτούσαν να ψηφίσουμε το φιλοτουρκικό και ρατσιστικό σχέδιο Ανάν, για να κλείσει το Κυπριακό υπέρ της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν.
Βέβαια, τότε οι ‘Ελληνες της Κύπρου αντιμετώπισαν απειλές και εκβιασμούς. Τους είπαν πως αν δεν ψηφίσετε το σχέδιο Ανάν «θα πέφτουν κεραμίδια στα κεφάλια σας», και ότι θα δεχθείτε την οργή των Αμερικανών, των Βρετανών, των Ευρωπαίων και του συνόλου των ξένων χωρών. Ψήφισαν «όχι» και δεν υπέστησαν ούτε κυρώσεις, ούτε έκλεισε η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως απειλούσαν η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο. Στο τέλος, νίκησαν οι δυνάμεις του καλού, που είχαν βρεθεί αντιμέτωπες με το σύνολο των δυνατών και ισχυρών.
Οι ανακοινώσεις των ξένων για τη συμφωνία για το Σκοπιανό δεν είναι απειλητικές, ούτε εκβιαστικές. Είναι …χαρμόσυνες. Μίλησαν όλοι. Δεν προλαβαίναμε να αναδημοσιεύουμε τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις. Ήταν σαν ριπές …πολυβόλου. Και αναρωτήθηκαν πολλοί άνθρωποι: Γιατί τόση χαρά όταν η πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα κυριαρχείται από απογοήτευση. Είναι απλή η απάντηση. Οι ξένοι δεν νοιάζονται ούτε για την Ιστορία, ούτε για τον Πολιτισμό. Μόνο για τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Οι άνθρωποι και τα προβλήματά τους δεν μετράνε.
  • Η συμφωνία για το Σκοπιανό είναι μία δυσάρεστη πραγματικότητα. Ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή άλλες πεποιθήσεις, μέχρι το Σαββατοκύριακο θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων. Γυρίζει το ποτάμι πίσω; Μερικές φορές ναι…
Το κείμενο είναι προβληματικό. Άλλωστε το παραδέχονται και αυτοί που το συμφώνησαν. Είναι ένας συμβιβασμός. Πικρός για τους Έλληνες, πικρός και για τους Σκοπιανούς, που ενώ κερδίζουν στην ονομασία τους τον όρο «Μακεδονία», την ίδια στιγμή πρέπει να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και να ξεχάσουν την «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με την οποία γαλουχήθηκαν μερικές γενιές. Ουδείς πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι μας έκλεψαν το όνομα, τον Αλέξανδρο, τον Φίλιππο, και τον μακεδονικό πολιτισμό. Και γι’ αυτό φέρουν ευθύνη πάλι οι πολιτικοί μας. Πόσο μικροί είναι τελικά. Έχουν συνδέσει τα ονόματά τους με όλες τις τραγωδίες του Ελληνισμού. Και οι πολίτες, συνεχίζουν να τους πιστεύουν ακόμα, «για μία θέση για το παιδί στο δημόσιο». Δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο λαός.

 https://hellasjournal.com