Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018

Τραγωδία χωρίς τέλος - Στους 87 οι νεκροί από τις πυρκαγιές


Τραγωδία χωρίς τέλος - Στους 87 οι νεκροί από τις πυρκαγιές
Στους 87 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, καθώς κατέληξε -σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας- 62χρονος, που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.
Λίγο νωρίτερα, ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, Νίκος Καρακούκης, είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση των νεκροτομών σε 86 σορούς.

Ολοκληρώσαμε την ιατροδικαστική έρευνα επί των νεκρών που είχαν προσκομιστεί στο νεκροτομείο Αθηνών. Ήταν 86 νεκροί, είπε ο κ. Καρακούκης, ενώ η διαδικασία ταυτοποίησης των νεκρών θα συνεχιστεί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Αστυνομίας.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, οι σοροί στις οποίες έγινε νεκροτομή είναι περισσότερες από τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής γιατί σε κάποιες σορούς, οι ιατροδικαστές εντόπισαν υπολείμματα βιολογικού υλικού, όπως οστά από άλλους ανθρώπους, κάτι που δεν θα μπορούσε να διαπιστώσει κανένας άλλος πέραν του ιατροδικαστή.
Παράλληλα, παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων, καθώς η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο αριθμός τους.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Παίδων είναι σταθερός. Η κατάσταση των 4 παιδιών κρίνεται καλή και δεν αποκλείεται κάποια από αυτά να πάρουν εξιτήριο σήμερα ή τη Δευτέρα.
Εκτιμάται ότι πάνω από 60 άνθρωποι, συγγενείς αγνοουμένων έδωσαν δείγματα DNA στην αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας που θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να ταυτοποιήσει τα δείγματα που έχουν ληφθεί από τις σορούς και από όσους αγωνιούν για τους ανθρώπους τους.
Οι συγγενείς δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν τα απανθρακωμένα σώματα που εξετάζονται στα νεκροτομείο και τους παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διαδικασία λήψης δειγμάτων γενετικού υλικού. 
Μάλιστα, ο ιατροδικαστής κ. Μπογιώκας ανέφερε εχθές ότι για τον ίδιο η χθεσινή ήταν η πιο δύσκολη μέρα, παρόλο που έχει μετάσχει στο παρελθόν σε δύσκολες αναγνωρίσεις. «Σε ελάχιστες ώρες χάθηκαν τόσες ζωές. Ακούμε περιστατικά ότι έχουν χάσει τα παιδιά τους, τον άνδρα τους και τον ψάχνουν», είπε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό προκαλεί πολύ έντονη συναισθηματική φόρτιση».
Ως βασική αιτία θανάτου ο κ. Μπογιώκας προσδιόρισε την απανθράκωση με αναλογία 3 προς 1, σημειώνοντας πως κάποια από τα θύματα έχουν εγκαύματα και έχουν εισπνεύσει διοξείδιο του άνθρακα. Όπως διευκρίνισε ωστόσο «τα περισσότερα, όμως είναι απανθρακωμένα» και «δεν είναι αναγνωρίσιμα».

liberal.gr