Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018

Αμερικανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στο Κατάρ

Αμερικανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στο Κατάρ

Αμερικανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στο Κατάρ την προηγούμενη εβδομάδα, δρομολογώντας εξελίξεις για την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών, μεταδίδει το CNN, βασιζόμενο σε δημοσίευμα της εφημερίδας "The Wall Street Journal” η οποία επικαλείται ανθρώπους που έχουν ενημερωθεί για το θέμα.
Σκοπός της συζήτησης ήταν να ενισχυθεί η διπλωματική δυναμική που καλλιεργήθηκε από την πρόσφατη τριήμερη εκεχειρία, σύμφωνα με την αναφορά της εφημερίδας.
Η εφημερίδα "The New York Times” ανέφερε το Σάββατο (28/7) ότι Αμερικανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στο Κατάρ, χωρίς την παρουσία αξιωματούχων της αφγανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ταλιμπάν.
Η WSJ ανέφερε ότι η Α. Welsh υψηλόβαθμη απεσταλμένη των ΗΠΑ στη Νότια Ασία, ηγήθηκε της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, με τα μέλη της πολιτικής επιτροπής των Ταλιμπάν.
Το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε ότι διέψευσε τις συνομιλίες, οι οποίες δρομολογούν μία ανατροπή στην μακροπρόθεσμη πολιτική και στρατηγική των ΗΠΑ, απέναντι στους Ταλιμπάν, αλλά και την γενικότερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αφγανιστάν.
Ωστόσο, το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι η Welsh ήταν στην Ντόχα, χωρίς να επιβεβαιώσει αν η Welsh είχε μία προσωπική συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν.
"Οι οποιασδήποτε συνομιλίες σχετικά με το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν θα διεξαχθούν μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης”, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών S. Niuman στο CNN.
Η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου, ότι η Welsh πήγε στη Ντόχα, δηλώνοντας ότι συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αλλά κι άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους προκειμένου να συζητήσει για την συνεισφορά τους στην κατάσταση του Αφγανιστάν.
Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού του CNN δηλώνοντας ότι δεν έχει να δηλώσει κάτι επί του παρόντος.
Οι Ταλιμπάν διατηρούν εδώ και καιρό ένα ανεπίσημο "πολιτικό γραφείο” στη Ντόχα προκειμένου να ενεργοποιήσουν την αδρανή ειρηνευτική διαδικασία, σύμφωνα με την NYT.
Οι Ταλιμπάν απαιτούσαν πάντα την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ειρηνευτικών συνομιλιών κι ενώ ο αμερικανικός στρατός εξακολουθεί να βρίσκεται στο Αφγανιστάν.
Η εφημερίδα NYT ανέφερε νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι η κυβέρνηση Trump έχει δώσει οδηγίες σε υψηλόβαθμους διπλωμάτες της να αναζητήσουν τρόπους διεξαγωγής άμεσων συνομιλιών με τους Ταλιμπάν, με την επανέναρξη συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου.
Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τους Times, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι η διεξαγωγή τέτοιων συνομιλιών θα σήμαινε την εγκατάλειψη της πάγιας στάσης που τηρεί η αμερικανική εξωτερική πολιτική, ότι η οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία "θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμη από τους Αφγανούς, με τους ίδιους να ηγούνται".
Από την πλευρά του, το γραφείο του Αφγανού προέδρου, δήλωσε στους NYT το Σάββατο, ότι καλωσορίζει και υποστηρίζει τις οποιασδήποτε προσπάθειες ειρήνευσης.

www.bankingnews.gr