Κυριακή, 29 Ιουλίου 2018

Μετωπική Άγκυρας - Ουάσιγκτον: απειλές για κυρώσεις και σενάρια ανταλλαγής κρατουμένων

Μετωπική Άγκυρας - Ουάσιγκτον: απειλές για κυρώσεις και σενάρια ανταλλαγής κρατουμένων
Του Νίκου Μελέτη 
Στα όρια της μετωπικής αντιπαράθεσης οδηγούνται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις με αφορμή τα σκοτεινά παιγνίδια και τις μυστικές συμφωνίες για ανταλλαγή κρατουμένων, που θυμίζουν τον Ψυχρό Πόλεμο, επεισόδια που εκτυλίσσονται γύρω από την τύχη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που παραμένει κρατούμενος έστω και κατ' οίκον στην Τουρκία.

Ο ίδιος ο Ντ. Τραμπ απείλησε με «σημαντικές κυρώσεις» εναντίον της Τουρκίας εάν δεν απελευθερώσει αμέσως τον Μπράνσον, ενώ σε ακόμη πιο απειλητικό και επιτακτικό τόνο ήταν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου Μ. Πενς που απαίτησε την απελευθέρωση του πάστορα «ΤΩΡΑ», απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία θα υποστεί συνέπειες και θα της επιβληθούν σημαντικές κυρώσεις.
Με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα, ακόμη κι αν η Τουρκία και η... «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη της προγραμμάτιζαν, μετά την απόφαση για κατ' οίκον περιορισμό, την απελευθέρωση του Α. Μπράνσον, τώρα πλέον δύσκολα ο κ. Ερντογάν θα δώσει το πράσινο φως καθώς θα εμφανισθεί ότι υποκύπτει στις απειλές και στις πιέσεις των ΗΠΑ. Όμως η ένταση της σύγκρουσης φαίνεται ότι έχει παρασκήνιο που θυμίζει κατασκοπευτικό σενάριο.
Η Τουρκία και ο Ερντογάν φαίνεται ότι όχι μόνο αθέτησαν τις δεσμεύσεις που είχαν δώσει στους Αμερικανούς για την ομαλή έκβαση της δικαστικής υπόθεσης του Μπράνσον, αλλά δεν τήρησαν και την μυστική Συμφωνία που έρχεται στο φως και προέβλεπε την απελευθέρωση της Τουρκάλας ακτιβίστριας υποστηρίκτριας της Χαμάς, που κρατούνταν στο Ισραήλ, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Μπράνσον.
Η υπόθεση ήρθε στο φως από την Washington Post επιβεβαιώθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, και διαψεύδεται από την Άγκυρα, η οποία επιστρέφει δημοσιοποιώντας μέσω της φιλοκυβερνητικής Sabah ένα άλλο κατασκοπευτικό σενάριο.
Σύμφωνα με αυτό ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Πομπέο ήταν σε μυστικές διαβουλεύσεις με τον Τούρκο ομόλογο του Μ. Τσαβούσογλου και τον αρχηγό της ΜΙΤ Χ. Φιντάν ώστε να μεταφερθεί ο Τούρκος τραπεζίτης και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Μεχμέτ Χακάν Αττίλα στην Τουρκία για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του για τις μυστικές συναλλαγές με το Ιράν από την τράπεζα του Halkbank και σε αντάλλαγμα να επιστρέψει στις ΗΠΑ ο Μπράνσον.
Το τουρκικό σενάριο αναφέρει μάλιστα ότι ο Πομπέο βρέθηκε εκτεθειμένος καθώς ενώ επρόκειτο να γίνει αυτή η ανταλλαγή, ο αντιπρόεδρος Μ. Πενς εξαπέλυσε την επίθεση στην Τουρκία, πείθοντας και τον Ντ. Τραμπ να συμπράξει, έχοντας στο μυαλό του τις επαναληπτικές εκλογές του φθινοπώρου και το σημαντικό κοινό των Ευαγγελιστών, των οποίων μέλος είναι ο Άντριου Μπράνσον.
Τουρκικές πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι τη συμφωνία ανταλλαγής είχαν συζητήσει και ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν με τον Σύμβουλο Ασφαλείας των ΗΠΑ Τ. Μπόλτον.

liberal.gr