Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018

Το παρασκήνιο με τους Ακολούθους Άμυνας Ελλάδας-Τουρκίας,τα ΜΟΕ και τους 2 στρατιωτικούς

Με την ΕΔΕ του ΓΕΣ για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας …να αναμένεται , πληροφορίες για το παρασκήνιο που οδήγησε στην απελευθέρωσή τους, αρχίζουν σιγά, σιγά να διαρρέουν. Κάποιες απ΄ αυτές αποδεικνύουν ότι υπήρχε κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να “παγώσει” τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενόχλησε την Άγκυρα τόσο ,ώστε να θέσει το ζήτημα στον Έλληνα Ακόλουθο Άμυνας , λίγα 24ωρα πριν την απελευθέρωσή τους!

Το Militaire.gr ένα 24ωρο πριν από την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας είχε πρώτο αποκαλύψει την απόφαση για “πάγωμα” των ΜΟΕ. Απόφαση που δεν είχε ανακοινωθεί. Την επομένη θέταμε το ερώτημα αν επρόκειτο για επικοινωνιακή κίνηση ή για κίνηση ουσίας. Οι πληροφορίες που τώρα διαρρέουν οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η απόφαση της Αθήνας έπαιξε κι αυτή το ρόλο της. Γιατί το λέμε;
Μέρες πριν από την απελευθέρωση, ο Τούρκος Ακόλουθος Άμυνας κλήθηκε στο ΓΕΕΘΑ. Εκτός από την αναμενόμενη διαμαρτυρία για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, του γνωστοποιήθηκε η απόφαση της Αθήνας για το πάγωμα των ΜΟΕ.
Λίγες ώρες μετά, όπως αναμενόταν, κλήθηκε και ο Έλληνας ΑΚΑΜ στην Άγκυρα. Αφού του είπαν τα γνωστά και φαιδρά που λένε οι Τούρκοι περί…ελληνικών παραβιάσεων κλπ, του είπαν πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η Ελλάδα να επιμείνει στην απόφασή της για πάγωμα των ΜΟΕ! Η ενόχληση της Άγκυρας απ΄ αυτή τη κίνηση σε τέτοιο βαθμό, μάλλον εξέπληξε την Αθήνα, που διαπίστωσε πολύ σύντομα, ότι μαζί μ΄ όλα τ΄ άλλα που έγιναν, είχε τη σημασία της. Όπως πολλά άλλα τα οποία συχνά υποτιμούμε.
Η Άγκυρα αποφάσισε να απελευθερώσει πρώτους απ΄ όλους του ξένους ομήρους, τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, θέλοντας όπως φάνηκε εκ των υστέρων να δείξει στους Ευρωπαίους “πόσο καλό παιδί” μπορεί να γίνει. Το “πάγωμα” των ΜΟΕ από την Ελλάδα δεν ήταν κάτι που την εξυπηρετούσε στην απόφαση που ΄χε πάρει. Αμέσως μετά από την απελευθέρωση των στρατιωτικών μας η απόφαση ανακλήθηκε κι όχι μόνο αυτό. Είχαμε και την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Καμμένου-Ακάρ με τον πρώτο να καλεί τον δεύτερο στην Αθήνα…

militaire.gr