Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018

Οι ΕΔ στα 9 χρόνια του μνημονίου! Η “σφαγή” ,το παραμύθι των προνομιούχων και η αντίσταση


  Είναι μεσημέρι 23ης Απριλίου 2010. Στην αίθουσα δημοσιογράφων του ΥΠΕΘΑ παρακολουθούμε όλοι όρθιοι την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο, για την “προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης”…Στο ΔΝΤ και στους “φίλους” Ευρωπαίους δηλαδή… Όλοι μας καταλαβαίναμε πόσο άσχημη εξέλιξη ήταν. Κανείς μας δεν είχε συνειδητοποιήσει όμως το μέγεθος της καταστροφής που ερχόταν για τους απλούς πολίτες. Γιατί αυτοί πλήρωσαν…
Σιωπή στην αίθουσα, που την έσπασε το σχόλιο του εξαιρετικού συναδέλφου Πασχάλη Κορωναίου. Μάλλον με μεγάλη δόση “μαύρου χιούμορ”, είπε: “Αν δεν πετύχει κι αυτό, το μόνο που μένει είναι …οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ”! Γελάσαμε όλοι και γρήγορα καταλάβαμε κι εμείς, αλλά και ο Πασχάλης ότι,ίσως και χωρίς να το θέλει είχε πει μια τεράστια αλήθεια… Τα μαύρα σύννεφα της κρίσης έφεραν άγριες μπόρες για τον κόσμο, οι οποίες θα συνεχιστούν παρά το τέλος του “ελληνικού προγράμματος” σήμερα. Αλλά έφεραν και ευκαιρίες για να αλλάξουν “στραβά κι ανάποδα” πολλών δεκαετιών. Σ΄ ότι αφορά στον χώρο της Εθνικής Άμυνας που μας απασχολεί ,πήγαν όλες χαμένες. Όλες…
Στις Ένοπλες Δυνάμεις όλο το λογαριασμό των μνημονίων τον πλήρωσαν οι άνθρωποί τους. Ουδείς άλλος. Τα στελέχη των ΕΔ, ειδικά από τη “μέση και κάτω” . Όσο πιο χαμηλά τόσο μεγαλύτερες ήταν οι δραματικές συνέπειες των περικοπών.
Το περίφημο “συμμάζεμα δαπανών”, ξεκίνησε από τις Ένοπλες Δυνάμεις! Όχι μόνο σε επίπεδο ουσίας, αλλά και σε επίπεδο εντυπώσεων. Οι στρατιωτικοί παρουσιάστηκαν στην υπόλοιπη κοινωνία ως “προνομιούχοι”!
Το έργο ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου, αλλά η κορύφωση της παράστασης έγινε επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου! ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για δικούς τους λόγους πίστευαν ότι πάντα είχαν τους στρατιωτικούς στο τσεπάκι τους! Οι περικοπές που έγιναν τη περίοδο διακυβέρνησής τους και με Α/ΓΕΕΘΑ τον Μ.Κωσταράκο , ήταν δραματικές! Το ψέμα περί προνομιούχων στρατιωτικών συνεχίστηκε και μάλιστα ανέλαβε να το αφηγηθεί ο κ.Κυριάκος Μητσοτάκης τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τον Ιούνιο του 2014 να υπενθυμίσουμε ότι με έγγραφό του ζητούσε και από το ΥΠΕΘΑ να του αναφέρουν ποια ήταν τα…προνόμια και οι …παροχές των στρατιωτικών ώστε να συνυπολογιστούν στο μισθολογικό τους κόστος! Επειδή ο τότε ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν του είχε απαντήσει, ο κ.Μητσοτάκης επανήλθε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους απαιτώντας να του δοθεί η λίστα με τα…προνόμια και τις …παροχές των στρατιωτικών. Δεν γνωρίζουμε αν τώρα που είναι πρόεδρος της ΝΔ έχει αλλάξει απόψεις.
Και μετά ήρθε η πρώτη φορά Αριστερά μαζί με τους ΑΝΕΛ. Με την υπόσχεση, σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, που έλεγε πως θα αποκατασταθούν οι στρατιωτικοί με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Πάμε για τρίτη εκλογική αναμέτρηση κι ακόμη αναμένουμε την υλοποίησή της.
Οι στρατιωτικοί ήταν οι πρώτοι που πλήρωσαν τον λογαριασμό που δεν τους ανήκε. Ήταν και οι πρώτοι που αντιστάθηκαν! Οι πρώτοι που αξιοποίησαν όλα τα δικαστικά μέσα και κέρδισαν την απόφαση του ΣτΕ, που υποχρεώνει το κράτος να επαναφέρει τους μισθούς τους στο επίπεδο του θέρους του 2012. Η νικηφόρα δικαστική μάχη ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε από μία μικρή σε αριθμό ομάδα στρατιωτικών, η οποία έχει καταφέρει γι΄ αυτό και μόνο το λόγο να έχει θέσει απέναντί της ΟΛΟ το πολιτικό σύστημα που δεν μπορεί να πιστέψει ότι στρατιωτικοί…τόλμησαν να αντιδράσουν σ΄ όσα παράνομα ήθελαν να τους επιβάλλουν. Είναι το ίδιο πολιτικό σύστημα που επιβραβεύει όσους την περίοδο Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν καλά βολεμένοι, προστατευμένοι, υπάκουοι και σιωπηλοί σε υπουργικά γραφεία και παρέμειναν σε προνομιούχες θέσεις ακόμη και μετά από την κυβερνητική αλλαγή του 2015!
Τα 9 χρόνια μνημόνια, ήταν μια μοναδική και χρυσή ευκαιρία για να δημιουργήσουμε αυτό που ακούμε πάντα μετά από τις παρελάσεις: σύγχρονες και ευέλικτες Ένοπλες Δυνάμεις! Και πολύ, πολύ φθηνότερες. Η κρίση θα μπορούσε να γίνει “οδοστρωτήρας” για να διαλυθούν αγκυλώσεις και συμφέροντα δεκαετιών! Να κλείσουν επιτέλους τα στρατόπεδα που ζουν τα “σουβλατζίδικα”, τα “τυροπιτάδικα” και πάσης φύσεως χώρων εστίασης. Να κλείσουν μονάδες που μένουν ανοιχτές χωρίς λόγο κι αιτία και κοστίζουν εκατομμύρια των εκατομμυρίων! Να επανασχεδιαστεί η διάταξη δυνάμεων, και τόσα άλλα που πάντα κολλάνε στα “τοπικά συμφέροντα” και στην ακατάσχετη ψηφοθηρία! Που φθάσαμε μετά από 9 χρόνια μνημόνια; Από μονάδες που δεν μας χρειάζονται άλλο τίποτα! Εκατομμύρια που θα μπορούσαν να δοθούν σε πραγματικά μάχιμες μονάδες που τα ΄χουν ανάγκη χάνονται σε στρατόπεδα και μονάδες “μαύρες τρύπες”.
Ο  Α/ΓΕΕΘΑ των χρόνων της μεγάλης κρίσης, Μιχάλης Κωσταράκος, που τελευταία αρθρογραφεί συχνά στο facebook θα είχε ενδιαφέρον να μας πει τι έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του για να αντισταθεί στην λαίλαπα των περικοπών και πόσο εκμεταλλεύθηκε την κρίση για να αφήσει πίσω του ΕΔ έστω και ελάχιστα καλύτερες απ΄ αυτές που παρέλαβε. Σύγχρονες κι ευέλικτες…
Τα μνημόνια τυπικά και μόνο σήμερα τελειώνουν. Περνάμε σε μια άλλη φάση, όπως όλες οι χώρες που βγήκαν από τέτοιες καταστάσεις. Ελπίζουμε ότι σ΄ αυτή τη νέα φάση, που δεν θα ΄ναι εύκολη και κατά την οποία πάλο θυσίες θα ζητηθούν, δεν θα καταλήξουν στο …θυσιαστήριο οι Ένοπλες Δυνάμεις. Εννέα χρόνια τώρα το προσωπικό τους σε πρώτη φάση ,αλλά και ο εξοπλισμός τους υπέστησαν τρομακτικές περικοπές. Δεν μπορούμε πια να “ποντάρουμε” στο φιλότιμο αλλά και στην εφευρητικότητα των ανθρώπων για να είμαστε ήσυχοι ότι όλα λειτουργούν άψογα στις ΕΔ. Τα σημάδια κόπωσης του προσωπικού αλλά των σημαντικών προβλημάτων στο οπλοστάσιό μας είναι εμφανή εδώ και καιρό. Ας πάψουμε να παριστάνουμε ότι δεν συνέβη τίποτα και ας δώσουμε στην “μεταμνημονιακή εποχή” τη σημασία που αξίζουν να έχουν οι ΕΔ και το προσωπικό τους.

militaire.gr