Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018

Η ώρα της κρίσεως για την Τουρκία… στη Βόρεια Συρία πλησιάζει ταχέως

Σε μια κίνηση που είχε ανακοινωθεί ένα μήνα νωρίτερα προέβη η Σαουδική Αραβία στην βόρεια Συρία, προκαλώντας ακόμη μια ενόχληση στην Άγκυρα και στην Ντόχα, που βλέπουν πλέον εμπράκτως αραβικές χώρες να στηρίζουν τους αντιπάλους τους στο συριακό εμφύλιο πόλεμο.
Του Γιώργου Τσιμπούκη
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ» τηρώντας πιστά την υπόσχεση που είχε δώσει στην διάσκεψη του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του ISIS που έγινε στις 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πρόκειται να δώσει στην Κουρδο-αραβική διοίκηση της Βορείου Συρίας το ποσό των 100 εκατ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση της περιοχής.

Η σαουδαραβική οικονομική βοήθεια θα αξιοποιηθεί για την ανοικοδόμηση της πόλης Ράκκα καθώς και της ευρύτερης περιοχής της βορειοανατολικής Συρίας που ελέγχεται από το SDF με κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη την οργάνωση YPG των Κούρδων της Συρίας. Τα σαουδαραβικά κεφάλαια θα διοχετευτούν για εργασίες στην γεωργία, στην εκπαίδευση, στην κατασκευή δρόμων, στην απομάκρυνση των ερειπίων και για πόσιμο νερό.
Σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ, οι χώρες που συμμετείχαν στην διάσκεψη δεσμεύτηκαν να χορηγήσουν στις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας που απελευθερώθηκαν από την κουρδοαραβικη συμμαχία το συνολικό ποσό των 300 εκατ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση της περιοχής και την εδραίωση της σταθερότητας.
Όπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί, τα χρήματα αυτά θα σώσουν ζωές, θα διασφαλίσουν την επιστροφή των Σύρων που εκδιώχθηκαν από τα εδάφη τους και θα συμβάλουν ώστε το ISIS να μην εμφανιστεί ξανά απειλώντας τη Συρία και τους γείτονες της και μην σχεδιάζει επιθέσεις κατά της διεθνούς κοινότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σαουδάραβας υπουργός Σαμίρ ες Σεμπχάν, τον Οκτώβριο του 2017 είχε επισκεφτεί την περιοχή Αγίν Ισά της Ρακκα μαζί με τον ειδικό Αμερικανό απεσταλμένο-αρμόδιο για τον αγώνα ενάντια στην ISIS και είχε δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή αυτή.
Ουσιαστικά με την υλοποίηση του προγράμματος ανοικοδόμησης της περιοχής που οι Κούρδοι και οι Άραβες ελέγχουν στην βορειοανατολική Συρία τερματίζεται οποιαδήποτε φιλοδοξία των Τούρκων να εισβάλουν και να καταλάβουν την περιοχή αυτή σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Προέδρου Ερντογαν πριν από μερικούς μήνες.
Μετά την ολοκλήρωση ων επιχειρήσεων στο Αφριν ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια προετοιμασίας του τουρκικού λαού για το τι θα ακολουθούσε στην βόρεια Συρία.
Μάλιστα είχε ανακοινώσει ότι θα χρειαστεί να γίνει επιστράτευση για την πραγματοποίηση μιας τόσο εκτεταμένης στρατιωτικής επιχείρησης στην βόρεια Συρία που θα είχε ως αντικειμενικό σκοπό την αποτροπή δημιουργίας αυτόνομου ή ανεξάρτητου Κουρδικού κράτος στα σύνορα με την χώρα και εναλλακτικά την εκδίωξη των Κούρδων από τη βόρεια Συρία και τη δημιουργία μιας ελεγχόμενης από την Τουρκία ζώνης στην περιοχή, κατά το υπόδειγμα της Αλ Μπάμπ και του Αφρίν.
Τώρα με την έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος ανοικοδόμησης της βορειοανατολικής Συρίας που ελέγχεται πρωτίστως από τους Κούρδους ο Ερντογάν έχει δύο λύσεις, είτε να αποδεχτεί τη de facto δημιουργία μίας δεύτερης αυτόνομης περιοχής των Κούρδων στην περιοχή μετά το Ιράκ, η οποία θα ελέγχεται από μια πολιτική και στρατιωτική δύναμη φίλα προσκείμενη στο PKK, είτε να εισβάλει το συντομότερο δυνατό και να προλάβει την ενεργότερη εμπλοκή της Διεθνούς Κοινότητας στην βορειοανατολική Συρία.
Με τους Κούρδους να έχουν ήδη όπως φαίνεται αποδεχτεί την παρουσία τους σε μια Ομοσπονδιακή Συρία που θα σέβεται τις διαφορετικές φυλετικές και θρησκευτικές κοινότητες με σημαντικά στοιχεία αυτονομίας στις περιοχές που ελέγχουν, ο Ερντογάν θα πρέπει να βρει μια μαγική λύση ώστε να μην χάσει ακόμη και τις περιοχές που κατέλαβε στη βορειοδυτική Συρία και τις οποίες προσπαθεί να εποικίσει με Σύρους, Άραβες Σουνίτες πρόσφυγες.
Φυσικά η ριζική λύση του προβλήματος για τον Ερντογάν θα ήταν η εισβολή και η εκδίωξη των Κούρδων από το σύνολο της βορείου Συρίας, όμως αυτή την στιγμή προτεραιότητα του είναι να βρει ένα τρόπο για να αντιμετωπίσει την τελική επίθεση του sυριακού Στρατού στο Ιντλίμπ που θα εκριζώσει τις αντάρτικες ομάδες που στηρίζει.
Για τον λόγο ο Τούρκος πρόεδρος αυτό έστειλε χτες 17 Αυγούστου στην Ρωσία τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό της ΜΙΤ, οι οποίοι ζήτησαν μετα επιτάσεως από την Μόσχα να μην εξαπολυθεί η σχεδιαζόμενη τελική επίθεση του συριακού Στρατού στο Ιντλίμπ που θα είχε ως αποτέλεσμα το ξεκίνημα του ξηλώματος της τουρκικής παρουσίας στην Συρία, αφού σε αυτό ο Τουρκικός Στρατός διατηρεί τον θύλακα 12 παρατηρητήρια.
Όπως σημειώνουν αρκετοί αναλυτές η πιθανή εκκαθάριση του θύλακα του Ιντλίμπ θα είναι ίσως το τελικό σημείο που θα δοκιμάσει τις σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας αφού φαίνεται αρκετά δύσκολο για την Μόσχα να εμποδίσει την Δαμασκό για χάρη της Τουρκίας να απελευθερώσει τα τελευταία εδάφη που οι αντάρτες κατηχούν.

 https://www.defence-point.gr