Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018

«Είμαι στρατιώτης, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός»

Νίκος Τόσκας 
«Αυτοί που χάθηκαν δεν θα ξανάρθουν κοντά μας, οφείλουμε να τους θυμόμαστε, οφείλουμε να βρούμε τρόπους για να μην ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία», τόνισε ο παραιτηθείς Ν. Τόσκας κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης - παραλαβής των αρμοδιοτήτων του ως υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον υπ. Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη. 
Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην ανείπωτη τραγωδία που βιώνει η χώρα από τον πύρινο εφιάλτη και τόνισε ότι «όταν ήρθε η ώρα του απολογισμού όλοι λυγίσαμε».

Για την παραίτησή του είπε ότι η συνείδησή του του επέβαλε να την καταθέσει από την πρώτη στιγμή και σχολίασε ότι «κάποιοι δεν με πίστεψαν όταν έλεγα ότι δεν είμαι "βιδωμένος" με την καρέκλα».
«Επί 35 χρόνια υπηρέτησα την πατρίδα. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν το επιδίωξα, ούτε σκοπεύω να γίνω», είπε επίσης και τόνισε ότι επέλεξε να μην ακούει τις σειρήνες της μικροπολιτικής αλλά να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Η γενναιότητα και το εκτόπισμα του Αλ. Τσίπρα

«Οι πολίτες καταλαβαίνουν, αξιολογούν και κρίνουν, το κοινωνικό σύνολο είναι ο μεγάλος κριτής», σημείωσε ο απερχόμενος υπουργός και αμέσως μετά αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας:
«Ο Αλ. Τσίπρας κλήθηκε να βγάλει τη χώρα από το περιθώριο και ο ίδιος απέδειξε ότι γενναιότητα δεν έχουν μόνο οι στρατηγοί αλλά και τα υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα που κυρίως σε δύσκολες στιγμές δείχνουν το εκτόπισμά τους».

«Αγωνίστηκα για μια πιο δημοκρατική Αστυνομία»

«Από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στήριξα σε όλα τα επίπεδα το δύσκολο έργο των Σωμάτων Ασφαλείας», είπε ακόμα ο κ. Τόσκας και τόνισε ότι φορούσε πάντα τη στολή και τιμά τους ανθρώπους με στολή.
Όπως σημείωσε, αγωνίστηκε για μια πιο δημοκρατική αστυνομία «κόντρα σε νοοτροπίες και αυθαίρετες πρακτικές που την έθεταν απέναντι από τον πολίτη, ακόμα και συχνά σε διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης».
Επέμεινα σ' αυτό -πρόσθεσε- ακόμα και όταν κάποιοι άλλοι ασκούσαν εύκολη κριτική.
Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη μεταναστευτική κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση και μάλιστα εντός της οικονομικής κρίσης και σημείωσε ότι δεν είναι αυτονόητη η κατάκτηση να αποτελεί πλέον η Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Ευχαρίστησε, τέλος, την οικογένειά του, τους συναδέλφους του υπουργούς, τους συνεργάτες του και όλο το προσωπικό του υπουργείου και τους ζήτησε πάντα να βρίσκονται στην υπηρεσία του πολίτη.
ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Άδικο να κριθεί το έργο του Ν. Τόσκα με βάση την 23η Ιουλίου»

«Αναλαμβάνω τις αρμοδιότητες του αναπλ. υπουργού σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας», ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών και υποστήριξε ότι είναι άδικο να κριθεί το έργο του απερχόμενου υπουργού με βάση όσα συνέβησαν μετά την 23η Ιουλίου.
«Ο Ν. Τόσκας έκανε εξαιρετική δουλειά μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και προβλήματα υποδομών. Εχθροί και φίλοι τον χαρακτηρίζουν για την ηθική του ακεραιότητα, την ανιδιοτέλειά του», είπε ο Π. Σκουρλέτης και τόνισε την ανάγκη η Αστυνομία και η Πυροσβεστική να βγουν πιο ισχυρές μετά από αυτό και να στέκονται στο ύψος κρίσιμων περιστάσεων, «όπως είναι απαίτηση του ελληνικού λαού».
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης ο υπουργός σημείωσε με έμφαση την αποφασιστική βούληση για ριζικό επανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας και για σύγκρουση με τα συμφέροντα, «όσο κι αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό είναι αποπροσανατολιστικό».
Εξήγησε, δε, ότι αυτό επιβάλλεται με βάση τις μεγάλες κλιματικές αλλαγές σε συνδυασμό με τις διαχρονικές παθογένειες της χώρας και τις λαδωμένες υποδομές. Δεν αρκεί οι νόμοι να ψηφίζονται, πρέπει και να εφαρμόζονται, είπε ο Π. Σκουρλέτης αναφερόμενος στα διαχρονικά λάθη και γνωστοποίησε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί το νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας.