Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018

Πεντάγωνο: Ο κινεζικός στρατός εκπαιδεύεται για να χτυπήσει αμερικανικούς στόχους στον ΕιρηνικόVCG via Getty Images
Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις «πιθανότατα εκπαιδεύονται για πλήγματα» εναντίον αμερικανικών και συμμαχικών στόχων στον Ειρηνικό, σύμφωνα με αναφορά του αμερικανικού Πενταγώνου.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η ετήσια αναφορά στο Κογκρέσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας πως η Κίνα αυξάνει τις δυνατότητές της ως προς τις αποστολές βομβαρδιστικών για πλήγματα σε όλο και πιο μακρινούς στόχους. Επίσης, υπογραμμίζεται η γενικότερη αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας, με δαπάνες που ανέρχονται στα 190 δισ. δολάρια- περίπου το 1/3 αυτών των ΗΠΑ.China Daily China Daily Information Corp - CDIC / Reuters
«Μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έχει ταχύτατα επεκτείνει τις ζώνες επιχειρήσεων των βομβαρδιστικών του πάνω από τη θάλασσα, αποκτώντας εμπειρία σε κρίσιμες για τη ναυτιλία περιοχές και πιθανότατα εκπαιδευόμενος για πλήγματα εναντίον αμερικανικών και συμμαχικών στόχων» αναφέρεται σχετικά, προσθέτοντας πως ίσως οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις επιδείξουν τη «δυνατότητα πληγμάτων κατά αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων και στρατιωτικών βάσεων στον δυτικό Ειρηνικό, περιλαμβανομένου του Γκουάμ».
Όσον αφορά στις χερσαίες δυνάμεις, σημειώνεται ότι η Κίνα τις αναδιαρθρώνει για να είναι σε θέση να «πολεμήσουν και να νικήσουν».
«Σκοπός αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι η δημιουργία μιας πιο ευέλικτης, αρθρωτής, θανατηφόρας χερσαίας επιχείρησης, ικανής να αποτελεί τον πυρήνα κοινών/ μεικτών επιχειρήσεων» συμπληρώνεται σχετικά- ενώ τονίζεται ότι οι αμυντικές δαπάνες της χώρας αναμένεται να φτάσουν τα 240 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.


China Stringer Network / Reuters

Ειδική αναφορά γίνεται επίσης στο αναπτυσσόμενο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας, «παρά τη δημόσια θέση της κατά της στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος» (υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του για δημιουργία ενός νέου κλάδου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων- μιας «Διαστημικής Δύναμης»).
Ειδικότερα πάντως, οι ΗΠΑ προβληματίζονται για την αυξανόμενη ισχύ και επιρροή της Κίνας στον Ειρηνικό, με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας να αποτελεί ιδιαίτερο επίκεντρο εντάσεων, καθώς αξιώσεις σε αυτήν έχουν τόσο η Λαϊκή Δημοκρατία, όσο και άλλες χώρες. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις τακτικά πραγματοποιούν πτήσεις στην περιοχή, ενώ η Κίνα φαίνεται να επεκτείνει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της σε νησιά και υφάλους στην περιοχή. Άλλο ένα σημείο εντάσεων είναι η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία που έχει αποσχιστεί. Σύμφωνα με την αναφορά του Πενταγώνου, η Κίνα πιθανότατα ετοιμάζει σχέδια για την «ένωση της Ταϊβάν με την Κίνα δια της βίας».


China Daily China Daily Information Corp - CDIC / Reuters

«Αν οι ΗΠΑ παρέμβουν, η Κίνα θα προσπαθούσε να καθυστερήσει την αποτελεσματική αντίδραση και να επιδιώξει νίκη σε έναν μεγάλης έντασης, μα περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας πόλεμο» εκτιμάται στο έγγραφο.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν διακόψει επίσημα τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν από το 1979, αλλά συνεχίζουν να έχουν πολιτικούς δεσμούς και δεσμούς ασφαλείας μαζί της, κάτι που ενοχλεί το Πεκίνο. Επίσης, μεγάλη είναι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ιαπωνία, η οποία έχει τις δικές της διαφορές με την Κίνα.