Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018

Με… υψηλή συνοδεία στη Μόσχα ο Τσαβούσογλου: Πήρε μαζί του τον Ακάρ και τον αρχηγό της ΜΙΤΚάποιες χώρες ζηλεύουν τη στενή συνεργασία μας με τη Ρωσία, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος συναντήθηκε για έκτη φορά φέτος με τον Ρώσο ομόλογό του, είπε ότι οι Ρώσοι τουρίστες που πάνε στην Τουρκία θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναπτυχθεί ξεκινώντας από τον τουρισμό μέχρι και την αμυντική βιομηχανία.

Έχουν συζητηθεί συγκεκριμένα προγράμματα “και οι σχέσεις μας τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερες”, ανέφερε.
Για το Συριακό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι θα μείνουν πιστοί στη συμφωνία της Αστάνας, προσθέτοντας ότι “είναι πρωταρχικός όρος η πολιτική λύση στη Συρία. Μια στρατιωτική λύση στο Ίντλιμπ θα ήταν καταστροφή”.
Όπως είπε, για να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, θα πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία με τη Ρωσία.
Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι αυτή τη χρονιά οι Ρώσοι τουρίστες που επισκέπτονται την Τουρκία θα ξεπεράσουν τα 5 εκατομμύρια, ότι γίνονται διαβουλεύσεις για την κατάργηση της βίζας και σύντομα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.
Για το Συριακό, είπε ότι καταβάλλονται από κοινού προσπάθειες για να επιστρέψουν στη χώρα τους οι Σύριοι πρόσφυγες.

Στη Μόσχα βρίσκεται επίσης ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ, μαζί με τον αρχηγό της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν για επαφές. Στις επαφές τους συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία και τη διμερή συνεργασία.
ΚΥΠΕ – ‘Αννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη