Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2018

Η απαράδεκτη δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού για τη “βόρεια Κύπρο” και η άδικη στάση της Μόσχας

Ο Ρώσος πρωθυπουργός μίλησε για “Βόρεια Κύπρο” θέλοντας να δείξει στους νατοϊκούς ότι η εμμονή τους να καλέσουν τη Γεωργία να γίνει μέλος της Συμμαχίας είναι λάθος. Είναι κατανοητός ο θυμός της Μόσχας και ακατανόητη η εμμονή της Δύσης στην αντιρωσική υστερία που την χαρακτηρίζει. Όμως η Ρωσία δεν μπορεί να βάζει τους πάντες στο ίδιο τσουβάλι και να ξεχνά χώρες όπως η Ελλάδα που σε πολύ δύσκολες στιγμές της ιστορίας της την βοήθησαν, ενώ θα μπορούσαν να “σφυρίξουν αδιάφορα”…

Η Ελλάδα ήταν μέχρι πρόσφατα η μοναδική νομίζουμε χώρα που δεν είχε μπει στο παιχνίδι των απελάσεων Ρώσων διπλωματών. Το έκανε, όχι χωρίς αφορμή. Σωστό ή λάθος, το σίγουρο είναι ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια μέτρα την Ελλάδα. Την οποία πουθενά επί της ουσίας δεν έχει βοηθήσει. Τα Σκόπια τα αναγνώρισε ως Μακεδονία πρώτη απ΄ όλους και τώρα ο Ρώσος πρωθυπουργός μιλά για “Βόρεια Κύπρο”!
Θα υπενθυμίσουμε ότι την πολύ δύσκολη για τη Ρωσία δεκαετία του ΄90, η Ελλάδα έβαλε στην πάντα ελκυστική “βιτρίνα” της σ΄ ότι αφορά τους εξοπλισμούς, ρωσικά όπλα! Όχι μόνο τους S-300 που από σπόντα πήραμε, αλλά και πολλά άλλα όπλα της Μόσχας! Βεβαίως ήταν αποφάσεις που όπως αποδείχτηκε ελήφθησαν με το…αζημίωτο, αλλά παρόλα αυτά ήταν δύσκολες αποφάσεις που ξεσήκωσαν πλήθος αντιδράσεων από τη Δύση και τις ΗΠΑ! Μια σύμμαχος χώρα του ΝΑΤΟ η Ελλάδα να αγοράζει όπλα από τη Ρωσία δεν ήταν μικρό πράγμα εκείνη την εποχή. Ούτε σήμερα είναι βεβαίως και όλοι βλέπουμε τι συμβαίνει με την Τουρκία και τον Ερντογάν , ο οποίος ,κακά τα ψέμματα, δικαιολογημένα επικαλείται το “ελληνικό παράδειγμα” για να δικαιολογήσει τα παζάρια που κάνει με τους Ρώσους για τα S-400. Την αγορά των S-300 από την Ελλάδα επικαλείται, φέρνοντας σε δύσκολη θέση και τις ΗΠΑ, αλλά κι εμάς…
Η Ελλάδα δεν έχει “νιώσει” ανάλογη ρωσική υποστήριξη στα δικά της θέματα! Μόνο “κύματα Ρώσων τουριστών” έχουμε δει. Όχι ότι είναι ασήμαντο γεγονός ,αλλά δεν πάσχουμε στον τουρισμό!
Το να βγαίνει δημοσίως και να μιλά για “Βόρεια Κύπρο” ο Ρώσος πρωθυπουργός είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και άδικο. Όσοι σπεύδουν να …δικαιολογήσουν το ρωσικό ατόπημα , μόνο και μόνο για να κάνουν…αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και στον Κοτζιά ,θα μας συγχωρήσετε την έκφραση είναι ανόητοι και επικίνδυνοι. Δεν έχει δίκιο η Μόσχα να συμπεριφέρεται με τόσο σκληρό τρόπο στην Αθήνα και καλό θα ΄ναι να το καταλάβει σύντομα. Δεν μπορεί να απειλήσει η “μικρή Ελλάς” τη μεγάλη Ρωσία, αλλά σίγουρα με τέτοιες συμπεριφορές αναγκαστικά θα σφιχταγκαλιαστεί ακόμη περισσότερο με τις ΗΠΑ. Δεν νομίζουμε ότι αυτό επιθυμεί η Μόσχα.

militaire.gr