Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2018

Αυτή είναι η πιο ζωντανή πόλη του κόσμου

Η πόλη που εκθρόνισε την Μελβούρνη για πρώτη φορά από την κορυφή της λίστας του Economist Intelligence Unit (ΕΙU) κι έγινε η πιο ευχάριστη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς είναι η Βιέννη, η πρωτεύουσα της Αυστρίας. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που ευρωπαϊκή πόλη φτάνει στην κορυφή της λίστας του περιοδικού.

Η λίστα συμπεριλαμβάνει συνολικά 140 χώρες, ενώ τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψιν είναι η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, η εγκληματικότητα, το εκπαιδευτικό σύστημα και η πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Έτσι, η Βιέννη πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για να στεφθεί πρωταθλήτρια.
Να σημειωθεί ότι το Μάντσεστερ ανέβηκε 16 θέσεις από πέρυσι, φτάνοντας στην 35η, επισημαίνοντας την ασφάλεια που επικρατεί στην πόλη μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Manchester Arena που στοίχισε τη ζωή σε 22 άτομα.
Η συντάκτρια της έρευνας, Ρόξανα Σλάβτσεβα,  δήλωσε ότι η ασφάλεια έχει βελτιωθεί επίσης σε ”πολλές πόλεις της Δυτικής Ευρώπης” και η κορυφαία θέση της Βιέννης στην κατάταξη αντικατοπτρίζει ”μια σχετική επιστροφή στη σταθερότητα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης”

Οι δέκα πιο ζωντανές πόλεις το 2018
1. Βιέννη, Αυστρία
2. Μελβούρνη, Αυστραλία
3. Οσάκα, Ιαπωνία
4. Κάλγκαρι, Καναδάς
5. Σύδνεϋ, Αυστραλία
6. Βανκούβερ, Καναδάς
7. Τόκιο, Ιαπωνία
8. Τορόντο, Καναδάς
9. Κοπεγχάγη, Δανία
10, Αδελαΐδα, Αυστραλία

Οι δέκα λιγότερο ζωντανές πόλεις 2018
1. Δαμασκός, Συρία
2. Ντάκα, Μπαγκλαντές
3. Λάγος, Νιγηρία
4. Καράτσι, Πακιστάν
5. Πορτ Μόρεσμπι, Παπούα Νέα Γουινέα
6. Χαράρε, Ζιμπάμπουε
7. Τρίπολη, Λιβύη
8. Ντουάλα, Καμερούν
9. Αλγέρι, Αλγερία
10. Ντακάρ, Σενεγάλη

Πηγή: BBC