Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018

Κυρώσεις ΗΠΑ σε δυο Τούρκους υπουργούς – Αντίδραση Τουρκίας «στο δικό της φάρμακο»


Μετά τον προσδιορισμό πιθανών κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία για τον οποίο αναφερθήκαμε ήδη, φαίνεται ότι δεν χάθηκε χρόνος κι η πρώτη από αυτές εγκρίθηκε και βρίσκεται σε ισχύ.
Αφορά την στοχοποίηση δυο υπουργών (!) της τουρκικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Δικαιοσύνης που το νομοσχέδιο τους κατονομάζει ως ευθέως υπεύθυνους για την παράνομη σύλληψη και κράτηση χωρίς απόδοση κατηγορίας του ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον και Αμερικανού πολίτη με την υπόνοια απλώς ότι συνεργάζεται με το κίνημα Γκιουλέν.

Η Τουρκία εξέφρασε τη διαμαρτυρία της στην απόφαση αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία καλεί την διοίκηση των ΗΠΑ να κάνει πίσω βήμα από την σκανδαλώδη απόφαση της, σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Αυτή η επιθετική στάση, που δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, θα απαντηθεί με τον ίδιο τρόπο χωρίς καθυστέρηση. Η απόφαση δεν συνάδει με την σοβαρότητα του κράτους και δεν μπορεί να εξηγηθεί με την έννοια της δικαιοσύνης.»
Ο δε υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Η απόφαση κυρώσεων των ΗΠΑ δεν θα παραμείνει χωρίς απάντηση. Όσο η διοίκηση των ΗΠΑ δεν παραδέχεται πως δεν δύναται να αποκτήσει τα παράνομα αιτήματα της με τον συγκεκριμένο τρόπο, δεν πρόκειται να λύσουμε τα προβλήματα μας».
Από ό,τι φαίνεται θα υπάρξει και συνέχεια κι οι σχέσεις των δυο χωρών δεν θα είναι ποτέ ξανά αυτές που ήταν… τουλάχιστον με την τρέχουσα ηγεσία στην Τουρκία.
 https://www.ptisidiastima.com