Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018

Τραμπ: Καμία παραχώρηση στην Τουρκία!!
POOL New / Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απέκλεισε τη Δευτέρα το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει οποιεσδήποτε απαιτήσεις από πλευράς της Τουρκίας για ανταλλάγματα προκειμένου να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, προσθέτοντας ότι δεν ανησυχεί μήπως η σκληρή του στάση καταλήξει να πλήττει τις οικονομίες της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών.
Σε μια συνέντευξη στο Reuters επί παντός επιστητού από το Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ, μεταξύ άλλων, είπε πως νόμιζε ότι είχε επιτύχει συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν όταν βοήθησε στο να πειστεί το Ισραήλ να απελευθερώσει μια κρατούμενη Τουρκάλα πολίτη. Τότε είχε θεωρήσει ότι ο Ερντογάν θα απελευθέρωνε τον πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες πως είχε εμπλακεί στην απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του Ερντογάν πριν από δύο χρόνια.
«Είναι πολύ λυπηρό αυτό που κάνει η Τουρκία. Νομίζω ότι κάνουν ένα τρομερό λάθος. Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις» είπε.
Η Τουρκία απαιτεί οι ΗΠΑ να παραδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, Τούρκο κληρικό στις ΗΠΑ τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί πως ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ικανοποιούν αυτό το αίτημα.
Ο Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου ως απάντηση στην άρνηση της Τουρκίας να απελευθερώσει τον Μπράνσον, εγείροντας προβληματισμούς για τις οικονομικές ζημιές στην Ευρώπη και τις αναδυόμενες οικονομίες.
«Δεν ανησυχώ καθόλου. Δεν ανησυχώ. Είναι το σωστό» είπε, ερωτηθείς για τις πιθανές ζημιές σε άλλες οικονομίες.
Όπως είπε ο Τραμπ, ο Ερντογάν ήθελε την επιστροφή της Τουρκάλας από το Ισραήλ.
Ο Τραμπ και ο Ερντογάν συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στα μέσα του Ιουλίου, όπου συζήτησαν την υπόθεση Μπράνσον και ποιος θα ήταν ο σωστός δρόμος για την απελευθέρωση του πάστορα, είχε δηλώσεις νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Η Τουρκία είχε ζητήσει τη βοήθεια των ΗΠΑ για να πειστεί το Ισραήλ να απελευθερώσει μια Τουρκάλα που ήταν υπό κράτηση στο Ισραήλ, είπε ο αξιωματούχος. Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα απελευθέρωνε τον Μπράνσον και άλλους Αμερικανούς που κρατούνται στο έδαφός της.
Ο Τραμπ είπε πως, από πλευράς του, τήρησε τη συμφωνία.
«Κατάφερα να την βγάλω έξω για αυτόν (τον Ερντογάν). Αναμένω από πλευράς του να επιτρέψει σε αυτόν τον πολύ αθώο και θαυμάσιο άνθρωπο, καλό πατέρα και χριστιανό, να βγει από την Τουρκία» είπε ο Τραμπ.
«Μου αρέσει η Τουρκία. Μου αρέσει πολύ ο τουρκικός λαός. Μέχρι τώρα είχα μια πολύ καλή σχέση, όπως γνωρίζετε, με τον πρόεδρο. Τα πήγαινα θαυμάσια μαζί του. Είχαμε μια πολύ καλή σχέση. Αλλά δεν μπορεί να είναι μονής κατεύθυνσης. Δεν είναι πλέον μονής κατεύθυνσης για τις ΗΠΑ».
Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις Τραμπ, το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε το πρωί στο επίπεδο των 6,07 λιρών ανά δολάριο από τις 6,0865 λίρες στις οποίες έκλεισε τη Δευτέρα.

(με πληροφορίες από Reuters)