Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2018

Ζαπορόζιε Λουκάς: ''Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προκαλέσει το νέο ''Μεγάλο Σχίσμα'' όπως το 1054''

zaporozie loukas
Ρεπορτάζ: Romfea.gr

"Οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου απειλούν με επανάληψη του "Μεγάλου Σχίσματος" της Χριστιανικής Εκκλησίας το 1054, και οι συνέπειες σημερα του νέου σχίσματος μπορεί να είναι ακόμη χειρότερες", τονίζει σε ανάλυσή του ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε και Μελιτουπόλεως Λουκάς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Μητροπολίτης Λουκάς στην ανάλυσή του, υπογραμμίζει ότι "τα τελευταία χρόνια βλέπουμε έναν Οικουμενικό Πατριάρχη που προσπαθεί να γίνει όχι μόνο πρώτος μεταξύ ίσων, αλλά ο πρώτος του συνόλου της Εκκλησίας, κάτι που το κάνει να μοιάζει με τον Πάπα της Ρώμης".
"Είναι πολύ εύκολο να αντιληφθούμε ότι προσπαθεί να γίνει ο Πάπας της Ανατολής, προκαλώντας διαταραχές και αποδιοργάνωση στο εσωτερικό της Ορθοδοξίας. Αντί να ενώσει όλες τις ορθόδοξες τοπικές Εκκλησίες κάτω από το ωμοφόριο, τις κρατά σαν τον άραφο χιτώνα του Χριστού" - πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Λουκάς.
Σχολιάζοντας την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες (υπό τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου), ο Μητροπολίτης Λουκάς σημείωσε ότι ήταν "γεμάτη εχθρική ρητορική σε σχέση με το Πατριαρχείο Μόσχας."
"Το γεγονός ότι η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως για περισσότερο από 300 χρόνια, αναγνωρίζει τη νομιμότητα της Ιεραρχίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, αποτελεί επαρκή βάση ότι η πράξη του 1686 παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα" - συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα "ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενεπλάκη σε πολιτικά παιχνίδια και προσπαθεί να αποκαταστήσει την πρώην πνευματική εξουσία της Κωνσταντινούπολης, χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις και πόρους ελλήνων μεταναστών".
Ακόμη ο Μητροπολίτης Λουκάς επανέλαβε ότι "ο μόνος τρόπος να λυθεί η οδυνηρή κατάσταση στην Ουκρανία είναι η μετάνοια", διότι οι αντιφρωνούντες έχουν φύγει μακριά από την αλήθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Λουκάς τόνισε: "Μπορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αναλάβει την ευθύνη ενώπιον του Θεού για την αιματοχυσία, που θα δημιουργηθεί λόγω των θρησκευτικών συγκρούσεων στην Ουκρανία;"

 http://www.romfea.gr/