Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018

Οι «αόρατες» απώλειες της 11ης Σεπτεμβρίου!!

Συντάκτης: efsyn.gr
Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώνονται από την επέτειο της τραγικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και άλλαξε την ιστορία των ΗΠΑ και του υπόλοιπου πλανήτη. 
Σήμερα, μετά από άπειρες θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και ένα μπαράζ αιματοβαμμένων επιχειρήσεων και πολέμων από τις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί μετρούν ακόμη απώλειες από εκείνη την τρομοκρατική επίθεση.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, τα λείψανα περισσότερων από 1.100 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στους Δίδυμος Πύργους, δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.
Ομάδα επιστημόνων εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο στη Νέα Υόρκη, ενώ αρκετά από τα οστά έχουν εξεταστεί αρκετές φορές χωρίς, όμως, να ταυτοποιηθούν. 
«Το οστό είναι το δυσκολότερο βιολογικό υλικό για να δουλέψει κάποιος», εξηγεί ο Μαρκ Ντιζάιρ, ο βοηθός διευθυντή του αρμόδιου γραφείου στην ιατροδικαστική υπηρεσία της Νέας Υόρκης.
«Και επιπλέον, όταν εκτίθενται τα οστά σε παράγοντες που βρίσκονταν στο Σημείο Μηδέν--στάχτη, μούχλα, βακτήρια, ηλιακή ακτινοβολία, καύσιμα αεροπλάνου και οχημάτων--όλα αυτά καταστρέφουν το DNA. Έτσι, μπορεί να έχουμε ένα δείγμα με πολύ μικρές ποσότητες DNA».
Μέχρι στιγμής τα λείψανα μόνο 1.642 από τα 2.753 θύματα των επιθέσεων στη Νέα Υόρκη έχουν επισήμως ταυτοποιηθεί.
Το εργαστήριο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας έχει συνολικά 17.000 δείγματα γενετικού υλικού, αλλά κανένα από αυτά δεν υπάρχει για περίπου 100 θύματα, γεγονός που καθιστά την προσπάθεια μάταιη για την ταυτοποίηση των συγκεκριμένων λειψάνων.
Τα θύματα της τραγωδίας, όμως, δεν ήταν μόνο εκείνοι που έχασαν τις ζωές τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης, καθώς, όπως επισημαίνει ο Guardian, περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι έχουν διαγνωσθεί με κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο συνδέεται με τις επιθέσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι 9.375 μέλη του Προγράμματος Υγείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου έχουν διαγνωσθεί με κάποια μορφή καρκίνου που συνδέεται με τις επιθέσεις, ενώ 420 μέλη του προγράμματος έχουν χάσει τη ζωή τους από καρκίνο.
Βαρύ τίμημα πλήρωσαν και όσοι συμμετείχαν άμεσα στις προϋποθέσεις αντιμετώπισης της κατάστασης, όπως, για παράδειγμα, οι πυροσβέστες της Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης, καθώς 182 μέλη της πέθαναν από ασθένειες συνδεόμενες με τις επιθέσεις.
Αλλά και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής εμφάνισαν προβλήματα υγείας. Πολλοί πάσχουν από χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων και άλλοι από γαστρεντερολογικές παθήσεις. Ανάμεσά τους και απόφοιτοι του γυμνασίου Στάιβενσαντ, που βρισκόταν τρία τετράγωνα πιο μακριά από τους Δίδυμους Πύργους και το οποίο εκκενώθηκε εκείνη την ημέρα, αλλά οι μαθητές του επέστρεψαν σχεδόν ένα μήνα αργότερα.