Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018

Η Ιταλία σε πορεία σύγκρουσης - Στο 2,4% το έλλειμμα για 3 χρόνια - Moscovici: Δεν σέβονται τους κανόνες - Επιδείνωση στα ομόλογα 3,24%

Η Ιταλία σε πορεία σύγκρουσης - Στο 2,4% το έλλειμμα για 3 χρόνια - Moscovici: Δεν σέβονται τους κανόνες - Επιδείνωση στα ομόλογα 3,24%
Πανηγυρίζει η ιταλική κυβέρνηση, προβληματισμός στην ΕΕ - Κρίσιμη η 16η Οκτωβρίου
(upd) Σε πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες βρίσκεται η Ιταλία μετά τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού για τον προϋπολογισμό 2019, με την Κομισιόν και τις αγορές να αντιδρούν ήδη πολύ αρνητικά στις εξελίξεις. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria είναι ο μεγάλος «χαμένος» της χθεσινής συμφωνίας της κυβέρνησης Conte – Salvini – Di Maio, η οποία κατέληξε στο ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ για τα επόμενα τρία χρόνια, αρχής γενομένης από το 2019.
Τρεις φορές στύλωσε τα πόδια ο Tria (επιμένοντας σε ένα έλλειμμα της τάξης του 1,6%, μετά του 1,9% και εν τέλει του 2,4%) και τις τρεις φορές έχασε.
Τα μηνύματα που του έστειλαν κυρίως ο Luigi Di Maio (επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, υπ. Εργασίας και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης) και δευτερευόντως ο επικεφαλής της Lega (και υπ. Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) Matteo Salvini ήταν ξεκάθαρα.
Ή δέχεσαι το 2,4%, το οποίο σημειωτέον είναι ένα ποσοστό τρεις φορές υψηλότερο από αυτό που εκτιμούσε η ΕΕ ή βρίσκουμε άλλον ΥΠΟΙΚ.
Και ο Tria το δέχθηκε, διαμηνύοντας μάλιστα πως παρά τη δεινή θέση στην οποία βρέθηκε και παρά το ότι υπέκυψε στον «εκβιασμό», δεν θα παραιτηθεί από την θέση του ΥΠΟΙΚ, συναισθανόμενος ότι μια τέτοια κίνηση του θα είχε μεγαλύτερες συνέπειες για την Ιταλία από αυτές που θα έχει η αύξηση του ποσοστού του ελλείμματος, καθώς όπως αναφέρουν ιταλικά δημοσιεύματα, εκτίμησε ότι η χώρα σε αυτήν την περίπτωση θα οδηγούνταν στο χάος.

Salvini: Οι αγορές θα αποδεχθούν τον προϋπολογισμό της Ιταλίας - Δεν κινδυνεύει η θέση του Tria στο ΥΠΟΙΚ

Οι αγορές θα αποδεχθούν τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Matteo Salvini.
Ο Salvini εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι αγορές τελικά θα αποδεχθούν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, την ώρα που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει εκτοξευθεί στο 3,15%.
Όσον αφορά τον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria, ο οποίος βρέθηκε ένα βήμα πριν την παραίτηση, ο Salvini τόνισε ότι δεν κινδυνεύει η θέση του και ότι παραμένει μέλος της κυβέρνησης Conte.

Di Maio: Δεν ανησυχούμε για την αντίδραση των αγορών

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
«Δεν ανησυχούμε για την αντίδραση της αγοράς και του spreads.
Θα συναντήσουμε τους επενδυτές σύντομα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος, στον Ευρωπαίο Επίτροπο, Pierre Moscovici, επεσήμανε ότι «οι ανησυχίες του είναι θεμιτές αλλά η Ιταλία θέλει να τον πείσει ότι η ανάπτυξη θα μας επιτρέψει να αποπληρώσουμε το χρέος».
Παράλληλα, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει επενδύσεις 15 δισ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι άνω των εκτιμήσεων.
«Ο πρϋπολογισμός του 2019 σχεδιάστηκε για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη» τόνισε.

Moscovici: Η Ιταλία δεν σέβεται τους κανόνες της ΕΕ - Πρέπει να μειώσει το εκρηκτικό της χρέος

Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση των Βρυξελλών στη συμφωνία της ιταλικής κυβέρνησης για έλλειμμα 2,4% στον προύπολογισμό του 2019.
Ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν Pierre Moscovici δήλωσε πως το γεγονός ότι η Ιταλία δεν σέβεται τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, δεν είναι προς το συμφέρον της Ένωσης.
Σημείωσε ότι ούτε μια ιταλική κρίση είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, τόνισε ωστόσο ότι η Ιταλία πρέπει να μειώσει το εκρηκτικό της χρέος.
O Pierre Moscovici δήλωσε επίσης ότι η Κομισιόν θα είναι σε θέση να απαντήσει στις προτάσεις της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Θα απορρίψει η ΕΕ
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Tria πάντως εξακολουθεί να μη συμμερίζεται τους πανηγυρικούς τόνους που υιοθέτησαν με το πέρας του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Conte και οι αντιπρόεδροι του.
Πρώτον, εκτιμά ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να δεχθεί αυτό το ύψος του ελλείμματος – σημειώνεται ότι είναι τρεις φορές υψηλότερο από αυτό που προέβλεπαν οι Ευρωπαίοι – και ότι οι Βρυξέλλες στις 16 Οκτωβρίου θα ζητήσουν από την ιταλική κυβέρνηση είτε να αλλάξει τον προϋπολογισμό της μέσα σε δύο εβδομάδες είτε θα αναγκαστεί να τον απορρίψει.
Δεύτερον, εκτιμά ότι η αντίδραση των αγορών θα είναι τέτοια ώστε η Ιταλία θα αναγκαστεί τελικά λόγω της ανόδου των spreads να πληρώσει πολύ ακριβότερα, εξανεμίζοντας έτσι οποιαδήποτε αύξηση πόρων προβλέπει το έλλειμμα του 2,4%.
Ήδη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύεται στο 3,24%.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 1,19%.
Ισχυρές πιέσεις δέχεται το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον δείκτη FTSE MIB να υποχωρεί 3,7% στις 21.000 μονάδες.
Στο ταμπλό, πτώση καταγράφουν οι μετοχές των τραπεζών.
Η Intesa Sanpaolo υποχωρεί 7,5%, η Unicredit σημειώνει πτώση 7,4%, η Banco Bpm καταγράφει απώλειες 9,8% και η UBI Banca υποχωρεί 9%.
Σε αναστολή διαπραγμάτευσης τέθηκαν οι μετοχές των Intesa, Mediobanca και Unipol στο χρηματιστήριο του Μιλάνο, λόγω ισχυρής πτώσης στα όρια του limit down.Πανηγυρίζουν Conte, Salvini, Di Maio

Σε πλήρη αντίθεση με τον Tria, είναι οι Conte, Salvini και Di Maio, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο τουλάχιστον στην παρούσα φάση να πανηγυρίζουν.
Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte έκανε λόγο για «νέα πορεία της Ιταλίας».
«Αποφασίσαμε να φέρουμε εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις που είχαμε ανακοινώσει, τηρώντας τις δεσμεύσεις μας σε όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.
Εισάγουμε το εισόδημα των πολιτών, μια σοβαρή φορολογική μεταρρύθμιση και θα περάσουμε το νόμο Fornero (ασφαλιστική μεταρρύθμιση).
Έχουμε καταρτίσει το πιο συνεκτικό σχέδιο δημόσιων επενδύσεων που θα εφαρμοστεί ποτέ στην Ιταλία.
Η κυβέρνηση της αλλαγής δίνει μια νέα κατεύθυνση σε όλη την Ιταλία
Κάνουμε το καλό στην Ιταλία και στους Ιταλούς» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook ο Conte.
Πανηγυρικούς τόνους υιοθέτησε και ο Salvini, ο οποίος έκανε λόγο για μείωση της φορολογίας στο 15% για περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ιταλούς, για δικαίωμα συνταξιοδότησης για περίπου 400.000 Ιταλούς, για νέες θέσεις εργασίας κυρίως για τους νέους, για επενδύσεις στην Παιδεία, στις Υποδομές και στους Δήμους και για καμία αύξηση του ΦΠΑ.
«Είμαι πλήρως ικανοποιημένος για τους στόχους που πετύχαμε» υποστήριξε ο Salvini ενώ πιο ενθουσιώδης και μαχητικός υπήρξε ο Di Maio.
«Για πρώτη φορά το Κράτος είναι με την πλευρά των πολιτών.
Για πρώτη φορά δεν παίρνει, αλλά δίνει.
Τα καταφέραμε.
Δεν φοβόμαστε ούτε τις αγορές ούτε το spread» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Di Maio.

Προς μετωπική Ρώμη – Βρυξέλλες
Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία στην οποία κατέληξε η ιταλική κυβέρνηση θα δοκιμαστεί ιδιαίτερα τις επόμενες ώρες και ημέρες με αποκορύφωμα την 16η Οκτωβρίου.
Όταν και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, V. Dombrovskis και o Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici ζητήσουν από την Ιταλία να διορθώσει σε διάστημα δύο εβδομάδων τον προϋπολογισμό της διαφορετικά θα τον απορρίψει.
Και το ερώτημα είναι τι θα πράξει τότε η ιταλική κυβέρνηση.
Θα υπαναχωρήσει ή θα τραβήξει την κατάσταση στα άκρα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την οικονομία της Ιταλίας και της Ευρωζώνης;
Πολλά θα εξαρτηθούν έως τότε και από την αντίδραση των αγορών.
Παρά τις δηλώσεις «γενναιότητας» του Di Maio η ρήξη της Ιταλίας με την Ευρωζώνη φαντάζει μη ισχυρό σενάριο.
Το πιθανότερο σενάριο, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, είναι ΕΕ και Ιταλία να προσπαθήσουν να τα βρουν κάπου στη μέση.
Η περίπτωση της Γαλλίας, όπως την ανέδειξε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Luigi Di Maio (διερωτήθηκε για ποιο λόγο η Γαλλία για να μειώσει την φορολογία της αυξάνει το έλλειμμα της από το 2,6% το 2018 στο 2,8% το 2019),  είναι ένα ισχυρό επιχείρημα και για την Ιταλία.
Αλλά όπως είπε και ο Claudio Borghi, οικονομικός σύμβουλος της Lega, «οι αριθμοί που περιγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 δεν είναι γραμμένοι σε πέτρα».

www.bankingnews.gr