Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2018

Το πρώτο ρήγμα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις – Αδειάζουν και οι ΗΠΑ την Τουρκία για το Ιντλίμπ – Μεγάλες δυνάμεις συγκεντρώνει ο Συριακός στρατός για την τελική επίθεση

Τεκτονικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στη Συρία. Άλλωστε όπως είναι γνωστό, σε αυτή την πολύπαθη χώρα υλοποιείται ίσως για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό ο πόλεμος δια αντιπροσώπων.
Τα συμφέροντα τεράστια, τα σχέδια αλλάζουν συνεχώς, όπως και οι συμμαχίες. Τα τελευταία 24ωρα μάλιστα η Άγκυρα έχει παγώσει μετά τους προχθεσινούς βομβαρδισμούς της Ρωσικής και Συριακής αεροπορίας στο Ιντλίμπ.

Η Τουρκία δεν επιθυμούσε τους βομβαρδισμούς, ενώ φαίνεται να είναι στριμωγμένη, λόγω του ότι πριν λίγες ώρες η ηχηρή παρέμβαση Πομπέο έφερε ψυχρολουσία στους σχεδιασμούς του Ερντογάν.
Η τοποθέτηση Τσαβούσογλου που προκάλεσε εκνευρισμό στη Μόσχα.
«Απαιτείται κοινή στρατηγική για να εξαλειφθούν ριζοσπαστικές ομάδες στην Ιντλίμπ αλλά η συνέχιση των επιθέσεων μπορεί να είναι καταστροφική στην επαρχία, όπου ζουν εκατομμύρια άμαχοι».
H Τουρκία και η Γερμανία διένυσαν μια ταραχώδη περίοδο στις διμερείς σχέσεις τους αλλά τώρα εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση και την ενίσχυση των σχέσεών τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι συζήτησε με τον Χάικο Μάας βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών καθώς και περιφερειακά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.
«Ο βομβαρδισμός της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ είναι ένα λάθος και πρέπει να σταματήσει», είπε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα προωθήσει στην προγραμματισμένη τριμερή σύνοδο κορυφής την Παρασκευή στην Τεχεράνη σχέδιο απόφασης για να σταματήσουν ο επιθέσεις.
«Απαιτείται κοινή στρατηγική για να εξαλειφθούν ριζοσπαστικές ομάδες στην Ιντλίμπ αλλά η συνέχιση των επιθέσεων μπορεί να είναι καταστροφική στην επαρχία, όπου ζουν εκατομμύρια άμαχοι. Αν το πρόβλημα εδώ είναι οι ριζοσπαστικές ομάδες, είναι ανάγκη να υιοθετηθεί μια κοινή στρατηγική. Μια από κοινού δουλειά μπορεί να γίνει ώστε να εξαλειφθούν οι ομάδες αυτές αλλά η λύση είναι αναμφισβήτητα να μην βομβαρδιστεί το σύνολο της Ιντλίμπ», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες για να εμποδίσουμε τη διεξαγωγή των επιθέσεων και να εμποδίσουμε το καθεστώς να παραβιάσει την εκεχειρία. Το καθεστώς θέλει να επιτεθεί στην Ιντλίμπ για να τη θέσει υπό τον έλεγχό του, αυτό είναι σαφές.”
Ταυτόχρονα ο Πομπέο αδειάζει μεγαλοπρεπώς την Τουρκία, δίνοντας εμμέσως στήριξη στην αντεπίθεση των ρωσικών και συριακών δυνάμεων
Οι ΗΠΑ συμμερίζονται την ανησυχία της Ρωσίας για την παρουσία τρομοκρατικών ομάδων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και είναι έτοιμες να να εργαστούν για την επίλυση του προβλήματος, ανέφερε ο Μάικ Πομπέο σε δημοσιογράφους, όπως αναφέρει το πρακτορείο TASS.
Αυτό είναι μία ειλικρινής δήλωση”, ανέφερε ο Πομπέο.”Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες τους για την τρομοκρατική δράση που προέρχεται από την βόρεια-βορειοδυτική Συρία. Συμφωνούμε απολύτως (σ.σ. με την Ρωσία) πως υπάρχουν τρομοκράτες σε αυτές τις θέσεις και είναι αναγκαίο να δράσουν ώστε να μην εξαχθεί τρομοκρατία στον υπόλοιπο κόσμο”, ανέφερε.
Σύμφωνα με το TASS, ο Πομπέο σημείωσε πως είχε δει “τις αναφορές για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και αυτούς του συριακού καθεστώτος” που έγιναν στην Ιντλίμπ. Και συζήτησε το θέμα με τον Τούρκο και τον Ρώσο ομόλογό του Τσαβούσογλου και Λαβρόφ: ” Ελπίζουμε πως το θέμα θα λυθεί μέ την διπλωματική οδό”.
Mέσα σε όλα αυτά, ο Συριακός έχοντας το πράσινο φως της Μόσχας, ετοιμάζεται για την τελική αντεπίθεση, συγκεντρώνοντας τεράστια δύναμη για να καθαρίσει το Ιντλίμπ από τους τρομοκράτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν αραβικά ΜΜΕ, μονάδες της 1ης Μεραρχίας του συριακού στρατού μετακινούνται από τη νότια Συρία με κατεύθυνση την επαρχία της Χαμά, που συνορεύει με την Ιντλίμπ από τα νότια.
Οι μονάδες αυτές θα αναπτυχθούν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων που ήδη έχουν αναπτυχθεί στο μέτωπο νότια της Ιντλίμπ.
Επιπλέον, μετακινούνται προς τα βορειοδυτικά και μονάδες από την επίλεκτη Πέμπτη Στρατιά.
Δείτε βίντεο:

To πρώτο βίντεο που βγήκε στο φως της δημοσιότητας από τους προσφατούς βομβαρδισμούς κατά των τρομοκρατών:

pentapostagma.gr