Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018

Οι αραβικές χώρες θα πρέπει να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το βαλλιστικό του πρόγραμμα

Οι αραβικές χώρες θα πρέπει να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το βαλλιστικό του πρόγραμμα

Οι αραβικές χώρες του Κόλπου, σύμμαχοι των ΗΠΑ, θα πρέπει να συμμετάσχουν σε τυχόν διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το βαλλιστικό του πρόγραμμα και την επιρροή του στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο B. Huck, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Ιράν, δήλωσε χθες Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να διαπραγματευθούν μια συμφωνία με το Ιράν στην οποία θα περιλαμβάνεται το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης και η συμπεριφορά της στην περιοχή.
Το Ιράν έχει απορρίψει τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να πραγματοποιήσει συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο μετά την απόφαση που έλαβε τον Μάιο ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Άνουαρ Γκάργας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Huck «σημαντικές».
«Είναι ζωτικής σημασίας οι αραβικές χώρες του Κόλπου να συμμετάσχουν στις προτεινόμενες διαπραγματεύσεις.
Είναι σώφρον για την Τεχεράνη να αποφύγει τις κυρώσεις και να λάβει αυτές τις προτάσεις σοβαρά υπόψη της», επεσήμανε στο Twitter.
Το Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν εξέφρασαν τη στήριξή τους στην απόφαση Trump τον Μάιο.
Τα σουνιτικά αυτά βασίλεια βρίσκονται σε αντιπαράθεση με το σιιτικό Ιράν και εμπλέκονται σε πολέμους δι΄αντιπροσώπων στη Συρία και την Υεμένη.
Οι αραβικές χώρες του Κόλπου δεν είχαν υπογράψει τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 και, παρόλο που οι δυτικές δυνάμεις είχαν συζητήσει μαζί τους, δεν διαδραμάτισαν άμεσο ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr