Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018

Το “μαράζι” Ερντογάν για το σχέδιο Ανάν και οι σκέψεις Τραμπ για την Κύπρο που τον ανησυχούν

Το σχέδιο Ανάν, αποτελεί απ΄ ότι φαίνεται “ψυχολογικό τραύμα” για την τουρκική ηγεσία. Ο Ερντογάν, επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν πως αν χρειαστεί η Τουρκία θα αυξήσει τα στρατεύματά της στην κατεχόμενη Κύπρο.

“Η παρουσία μας εκεί είναι σημαντική. Ζητούν να μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτών μας. Να με συγχωρούν, εμείς δεν θα μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτών μας εκεί αλλά αν χρειαστεί θα τον αυξήσουμε. Δεν παίρνουν από λόγια. Αν έπαιρναν, θα λύναμε αυτό το πρόβλημα τότε με τον Κόφι Ανάν. Εμείς τα αποδεχθήκαμε όλα στο Σχέδιο του Ανάν, όμως αυτοί ‘πούλησαν’ την συμφωνία. Άλλα υποσχέθηκαν για το δημοψήφισμα και άλλα έκαναν. Εμείς είπαμε ναι και αυτοί όχι. Μετά τους πήραν στην ΕΕ και μας άφησαν έξω. Από δω και στο εξής εμείς θα εφαρμόζουμε τη δική μας ‘συνταγή’», δήλωσε ο Ερντογάν.
Οι δηλώσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα “ψυχολογικά” από την εποχή του σχεδίου Ανάν. Η διοίκηση Τραμπ για πρώτη φορά από το 1974 έχει αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο. Στο ίδιο νομοσχέδιο που προβλέπει το “πάγωμα” της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία, υπάρχει πρόβλεψη για να εξεταστεί η άρση του εμπάργκο, αλλά και η προοπτική της Κύπρου να μπει στο ΝΑΤΟ. Αυτές οι προβλέψεις είναι σημαντικότερες ακόμη και από το “πάγωμα” παράδοσης των F-35. Προφανώς όλα αυτά δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από την Άγκυρα. Μπορεί ακόμη να είναι θεωρίες,αλλά στην εποχή του Τραμπ κανείς δεν μπορεί να ξέρει…
Όσο για την αύξηση των τουρκικών στρατευμάτων στην κατεχόμενη Κύπρο; Η Άγκυρα αιμορραγεί οικονομικά με τη συντήρηση των στρατευμάτων του Αττίλα. Ένας από τους λόγους που ήθελε να κλείσει το θέμα με το σχέδιο Ανάν -δευτερεύον λόγος βεβαίως- ήταν για να σταματήσει κι αυτή την ακατάσχετη οικονομική αιμορραγία. Δεν νομίζουμε ότι στη παρούσα φάση με την οικονομία της να παραπαίει έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Κύπρο.

militaire.gr