Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2018

Νεκρός από έκρηξη ο ηγέτης των αυτονομιστών στην Ουκρανία!!

 
Ο ηγέτης των φιλορωσικών αποσχιστικών δυνάμεων της ανατολικής Ουκρανίας Αλεξάντερ Ζαχάρτσενκο σκοτώθηκε σε έκρηξη σε καφέ του Ντονιέτσκ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IFAX.
«Ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο σκοτώθηκε σε τρομοκρατική επίθεση», ανέφερε το πρακτορείο των αυτονομιστών DAN, προσθέτοντας ότι «οι συνθήκες (της επίθεσης) βρίσκονται στο στάδιο της διαλεύκανσης».

Ο Ζαχάρτσενκο, πρώην μηχανικός και ακολούθως επιχειρηματίας, πρωτοστάτησε από την αρχή της σύγκρουσης ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό: μία σύγκρουση που προκάλεσε τον θάνατο 10.000 ανθρώπων από την έναρξή της το 2014.
Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και λίγους μήνες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας, ο Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο εξελέγη πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ με περισσότερο από το 81% των ψήφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζαχάρτσενκο ήταν η επιλογή της Μόσχας για τον συγκεκριμένο θώκο. 
Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Κίεβο βρίσκεται πίσω από τον θάνατο του Ζαχάρτσενκο. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι ο θάνατος του Ζαχάρτσενκο δείχνει ότι το Κίεβο αποφάσισε να εμπλακεί σε «αιματηρή σύγκρουση» και παρέβη τις υποσχέσεις του για την αναζήτηση ειρήνης.