Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Τραμπ αναδομεί το “τρελό σκυλί” του Πενταγώνου; Αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα η πιθανή αλλαγή Μάτις

Η σχέση που έχει ο Έλληνας ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέϊμς Μάτις είναι πολύ καλή. Γι΄ αυτό και η έντονη φημολογία που θέλει Τραμπ και Μάτις να βρίσκονται σε σύγκρουση και τον Αμερικανό πρόεδρο να σκέφτεται να τον αντικαταστήσει, μας ενδιαφέρει.
Ο Τζέϊμς Μάτις, με 44 χρόνια υπηρεσίας στο στράτευμα, ήταν επικεφαλής στρατιωτικής δύναμης στο νότιο Αφγανιστάν το 2001 και ενός τάγματος πεζοναυτών την εποχή της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, το 2003. Είναι γνωστός ως “Mad Dog” (“Τρελό Σκυλί”) και ηγήθηκε της Μάχης της Φαλούτζα, το 2004 στο Ιράκ, που υπήρξε μία από τις πιο αιματηρές στον ιρακινό πόλεμο.
Το 2005 προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν δήλωσε “ότι έχει πλάκα να πυροβολείς κάποιους ανθρώπους”.

Στην συνάντηση που είχε ο Καμμένος μαζί του τον “κέρδισε” με τις γνώσεις του για την μάχη της Φαλούτζα. Το να έχεις καλή σχέση με το “αφεντικό” του Πενταγώνου είναι σημαντικό. Ειδικά αυτή τη περίοδο.
Όμως φαίνεται ότι η σχέση Τραμπ-Μάτις οδεύει προς το τέλος της.
Ο Μάτις θεωρήθηκε ως ύποπτος για το ανώνυμο άρθρο που δημοσιεύθηκε στους New York Times και στο οποίο γινόταν λόγος για “κύμα αντίστασης” εντός της κυβέρνησης Τραμπ!
Ο Μάτις το διέψευσε, αλλά έτσι κι αλλιώς οι διαφωνίες που έχει με τον Τραμπ είναι πολλές. Η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στα σύνορα με το Μεξικό είναι μία απ΄αυτές. Η απόρριψη της συμφωνίας για τα πυρηνικά με το Ιράν αλλά και η άρνησή του να δεχτεί μορφές ιδιωτικοποίησης στο στράτευμα, με τη μορφή εταιρειών Blackwater.
“Αν μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ότι το Ιράν σέβεται τη συμφωνία, εάν καταλήξουμε ότι είναι προς το συμφέρον μας, τότε σίγουρα πρέπει να τη διατηρήσουμε” έχει δηλώσει ο Μάτις για τη συμφωνία με το Ιράν. Είναι βέβαιο ότι δεν φοβάται να λέει την γνώμη του.
Στο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπόμπ Γούντγουορντ, ο οποίος είχε αποκαλύψει και το Γουότεργκέϊτ, περιγράφονται διάφορα ευτράπελα περιστατικά που δείχνουν το κλίμα που υπάρχει μεταξύ Τραμπ και Μάτις.
Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης , ο Τραμπ ρώτησε τον Μάτις, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούσαν στρατιωτική παρουσία στη Νότια Κορέα. “Για να αποφύγουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο”, του απάντησε.
«Οι υπουργοί Άμυνας δεν επιλέγουν πάντοτε τους προέδρους για τους οποίους εργάζονται»,φέρεται να έχει δηλώσει ο Μάτις, σύμφωνα με τον Γούντγουορντ. Ο Μάτις δεν επιβεβαιώνει όσα του αποδίδονται.
Σύμφωνα με το Politico ο πρόεδρος Τραμπ εδώ και μήνες σκέφτεται να αντικαταστήσει τον Μάτις. Ίσως να το κάνει μετά από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Κυκλοφορούν και ονόματα. Ένα απ΄ αυτά είναι του Τζακ Κέιν, στον οποίο ο Τραμπ είχε προτείνει τη θέση του υπουργού Άμυνας πριν τη δώσει στον Μάτις.Ο Κέιν είχε αρνηθεί επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.
Όποιος κι αν είναι ο διάδοχος του Μάτις, αν τελικά αντικατασταθεί, θα προκαλέσει ένα πρόβλημα στην Αθήνα που αναμένει την παροχή ουσιαστικής αμυντικής βοήθειας από τις ΗΠΑ.Ο Μάτις στις επαφές που είχε και με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο, αλλά και με τον Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη ήταν ιδιαίτερα θετικός στις ελληνικές θέσεις. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί με τον διάδοχό του.

militaire.gr