Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2018

Έμμεση στήριξη Άγκυρας σε «ντου» στην Ιντλίμπ;

-
«Τρομοκρατική» και επισήμως χαρακτήρισε η Άγκυρα την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) που ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την συριακή επαρχία του Ιντλίμπ.
Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο που η Δαμασκός εμφανίζεται αποφασισμένη να εξαπολύσει επιχείρηση για την ανακατάληψη αυτής της περιοχής, αλλά και μετά τις επισκέψεις του Τσαβούσογλου και του Τούρκου υπουργού Άμυνας στην Μόσχα, όπου έγιναν δεκτοί και από τον Πούτιν.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, η Άγκυρα προσθέτει την HTS στον κατάλογο των «άλλων ονομασιών που χρησιμοποιεί» το Μέτωπο Αλ Νούσρα, ένα πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, που είναι ήδη χαρακτηρισμένο «τρομοκρατική οργάνωση».
Σημειώνεται ότι το Μέτωπο Αλ Νόσρα μετονομάστηκε το 2016 σε «Μέτωπο Φάταχ αλ Σαμ», η οργάνωση αυτή όμως διαλύθηκε πέρυσι και τα μέλη της ίδρυσαν, μαζί με άλλες δύο οργανώσεις, την «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ», την τζιχαντιστική οργάνωση που ελέγχει περίπου το 60% της επαρχίας Ιντλίμπ.
Ο συριακός στρατός συγκεντρώνει εδώ και δύο εβδομάδες ενισχύσεις γύρω από την Ιντλίμπ, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια γενικευμένη επιχείρηση στην περιοχή, η οποία προαναγγέλλεται ως η τελευταία μεγάλη σύγκρουση στον πόλεμο της Συρίας που μαίνεται από το 2011.
Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν αν η απόφαση αποτελεί ένδειξη ότι η Άγκυρα στηρίζει μια γενικευμένη επίθεση στο Ιντλίμπ. Η επίσημη τουρκική θέση παραμένει ότι μια «στρατιωτική λύση» στο Ιντλίμπ θα ήταν «καταστροφή». Η απόφαση εντάσσεται ωστόσο στον διαχωρισμό των τζιχαντιστών από τον γενικό πληθυσμό, που συμφώνησαν Τσαβούσογλου και Λαβρόφ στην Μόσχα και φυσικά στην εξαγγελία του Ερντογάν  ότι οι «τρομοκρατικές οργανώσεις» στην περιοχή (Συρία και Ιράκ) θα εξαλειφθούν.

Πηγή:slpress.gr