Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Ανατρέπει την βρετανική θεωρία για τον Σκριπάλ ο Πούτιν


Η Μόσχα έχει εντοπίσει τους δύο άνδρες που φέρονται ως δράστες της επίθεσης εναντίον του διπλού Ρώσου κατασκόπου Σκριπάλ και όπως δήλωσε ο Πούτιν, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, πρόκειται για πολίτες. Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι στην περίπτωση των δύο αυτών ατόμων δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο ή το αξιόποινο και εξέφρασε την ελπίδα να παρουσιαστούν οι ίδιοι, αυτοβούλως, και να πουν στον κόσμο την δική τους εκδοχή για την υπόθεση.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα Βρετανοί εισαγγελείς κατονόμασαν δύο Ρώσους, οι οποίοι, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, κυκλοφορούσαν με τα ψευδώνυμα Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ. Το Λονδίνο παρουσίασε τους δύο ως ύποπτους για την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ και έδωσε στην δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για την παρουσία τους στην Βρετανία, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.
Η Βρετανία υποστήριξε μάλιστα ότι οι δύο ύποπτοι είναι Ρώσοι αξιωματικοί της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας, ενώ η ίδια η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανέφερε στο Κοινοβούλιο ότι η απόφαση για την επίθεση στους Σκριπάλ ελήφθη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, δείχνοντας τον Πούτιν. Η Μόσχα έχει διαψεύσει από την αρχή οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση και σήμερα ο Πούτιν τόνισε ότι οι ρωσικές αρχές εντόπισαν τους δύο υπόπτους, τους οποίους προέτρεψε να βγουν και να μιλήσουν στα Μέσα Ενημέρωσης.
Ο Σεργκέι Σκριπάλ, Ρώσος πρώην κατάσκοπος που κατέδωσε δεκάδες κατασκόπους στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, και η κόρη του Γιούλια, βρέθηκαν τον περασμένο Μάρτιο αναίσθητοι σε ένα παγκάκι στο Σάλσμπερι και νοσηλεύτηκαν για αρκετές εβδομάδες, καθώς ήρθαν σε επαφή με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ. Τον Ιούλιο ωστόσο, κοντά στο Σάλσμπερι, μία γυναίκα γυναίκα πέθανε και ο σύντροφός της ασθένησε σοβαρά, όταν μάζεψαν από τα σκουπίδια μπουκάλι με απομίμηση αρώματος, το οποίο περιείχε τον ίδιο νευροτοξικό παράγοντα.

SLpress.gr