Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018

Η εκδίκηση των συνταξιούχων

Κωνσταντίνος Κόλμερ
Παρά πάσαν κυβερνητική προσδοκίαν, η μείωση των συντάξεων «έπεσε στο τραπέζι» από τους «θεσμούς» και επιβεβαιώθη από τον πρόεδρο της ανθελληνικής Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ. Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό αλλά ταμειακό απερρίφθη. Εν τούτοις, είτε την περικοπή των συντάξεων κατά 35-40% το 2019 υποστούν οι άνω των 70 ετών συνταξιούχοι, που κατά τον κυνικό πρωθυπουργό μας αποχωρήσουν συντόμως του μάταιου τούτου κόσμου, είτε όλοι οι συνταξιούχοι, το σημερινό σύστημα συντάξεων δεν είναι βιώσιμο.
Οι λόγοι είναι οι εξής: Πρώτον, λόγω της επιταχυνομένης γήρανσης του πληθυσμού. Δεύτερον, λόγω της συνεχιζομένης υψηλής ανεργίας. Και τρίτον, λόγω της χαμηλής αύξησης του ΑΕΠ και της παραγωγικότητος.
Επίσης, οι ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας στους ηλικιωμένους θα αυξήσουν την κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ, ακόμη και όταν όλοι οι σημερινοί 70ντάρηδες αποθάνουν. Νέοι «πελάτες» θα έλθουν ακόμη πιο πολλοί. Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται ιδίως των γυναικών.
Εξ άλλου, οι κατρούγκαλοι αναλογιστές λογαριάζουν χωρίς το ξενοδόχο. Περικόπτοντας τις συντάξεις των 70ντάρηδων, «πυροβολούν το πόδι τους» που λένε οι αγγλοσάξωνες. Ό,τι θα κερδίσουν από την περικοπή των συντάξεων θα το χάσουν από τους φόρους.

Δοθέντος ότι οι 1.800.000 συνταξιούχοι πληρώνουν φόρο εισοδήματος και οι Έλληνες ηλικιωμένοι διαθέτουν πάγια περιουσιακά στοιχεία (ιδιοκατοίκηση και ανοίκιαστα σπίτια) αξίας 200.000 ευρώ κατά μέσον όρο (βλ. σχ. Νεκτάριον & Γεωργιάδη 2008) εάν οι βετεράνοι της εργασίας ευρεθούν εις οικονομικήν αδυναμία δεν θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Φυλακή ούτως ή αλλέως, δεν πάνε.
Η κυβέρνηση και ο δοκησίσοφος πρωθυπουργός ας αφήσουν τους ταρτουφισμούς και τις αυταπάτες. Ο «τοξικός» συνδυασμός των μηδενικών επιτοκίων καταθέσεων, της πτώσεως της αξίας των ακινήτων, της κατάργησης του αφορολογήτου και οι φόροι εισοδήματος επί των συντάξεων (ίσοι περίπου με 2,5 συντάξεις μέχρι τούδε ετησίως) θα πτωχεύσει όλους τους απομάχους της ζωής.
Οι συνταξιούχοι, όμως, αποτελούν το 25% του εκλογικού σώματος και καθώς δύο εξηρτημένα άτομα αναλογούν σήμερα για κάθε εργαζόμενο λόγω της κρίσεως, βεβαία θα είναι η ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ στις προσεχείς εκλογές. Οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν τις παρασπονδίες των κυβερνώντων.
Ο Κωνσταντίνος Κόλμερ εγεννήθη στην Αθήνα, όπου σπούδασε νομικά και οικονομικά. Ειργάσθη ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και ανταποκριτής ξένου Τύπου επί 45ετία. Σήμερα είναι οικονομικός αναλυτής και συγγράφει ένα επίκαιρο βιβλίο πολιτικοοικονομικού περιεχομένου κάθε χρόνο. Το επόμενο θα είναι αφιερωμένο στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου.