Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2018

«Είμαι μέρος της αντίστασης στον Λευκό Οίκο»: το ανώνυμο άρθρο που εκθέτει τον Τραμπ

«Προδοσία;» διερωτήθηκε με tweet ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος επιτέθηκε στους NYT

«Εργάζομαι για τον πρόεδρο. Όπως και άλλοι συνάδελφοι που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, έχω δεσμευτεί να ανατρέψω μέρη της ατζέντας του και τις χειρότερες τάσεις του». Το κείμενο αποτελεί τον πρόλογο του ανώνυμου κύριου άρθρου των «New York Times». Εμμέσως πλην σαφώς, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι συμφωνεί με πολλούς από τους στόχους της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Οι στόχοι αυτοί ωστόσο – τονίζει, κάνοντας πυρ και μανία τον Τραμπ – επιτυγχάνονται «παρά και όχι χάρις στον πρόεδρο».

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κάνει λόγο για την «ανηθικότητα» και την «παρορμητικότητα» του προέδρου, οι οποίες τον έχουν οδηγήσει σε απερίσκεπτες αποφάσεις.
Το άρθρο έρχεται να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορν, ο οποίος στο βιβλίο του «Φόβος: Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο» («Fear: Trump in the White House”) υποστηρίζει λίγο - πολύ ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν εμπλακεί σε ένα τρόπον τινά «πραξικόπημα» κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να προστατεύσουν το αμερικανικό έθνος από τραγικά λάθη του προέδρου. Ενίοτε φθάνουν στο σημείο να «εξαφανίζουν» από το γραφείο του έγγραφα, προτού τα υπογράψει με ολέθριες συνέπειες.
Ο Τραμπ δεν έκανε την έκπληξη. Όπως επιχείρησε να ακυρώσει πλήρως το βιβλίο του Γούντγουορν υποστηρίζοντας ότι πρόκειται περί «επιστημονικής φαντασίας», στο ίδιο μήκος κύματος επιτέθηκε αφενός στους «New York Times», οι οποίοι δημοσίευσαν ανώνυμο κύριο άρθρο, και αφετέρου στον συντάκτη τον οποίο χαρακτήρισε δειλό.
Η εφημερίδα από την πλευρά της υπερασπίστηκε την απόφασή της να δημοσιεύσει το κείμενο ανώνυμα, το οποίο ούτως ή άλλως δεν συνηθίζει, καθώς βοηθά πολύ το αναγνωστικό κοινό «να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στην κυβέρνηση Τραμπ».
naftemporiki.gr