Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018

Τελειώνει η κλεψύδρα στη Συρία – Κίνδυνος γενικής ανάφλεξης στην περιοχή μας

του Σάββα Καλεντερίδη
Ενώ ο πόλεμος στη Συρία βαίνει προς το τέλος του, όσο περνούν οι μέρες η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο και όσο περιπλέκεται, γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη για την ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, της Κύπρου συμπεριλαμβανομένης.
Και μια που αναφέραμε την Κύπρο, να πούμε ότι η Ρωσία δέσμευσε πέντε θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Κύπρο και στην κυριολεξία την περικύκλωσε, για εκτέλεση βολών πυραύλων και ναυτικού πυροβολικού από τις 3 μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, δηλώνοντας ταυτόχρονο την επικινδυνότητα που θα έχει η περιοχή αυτό το διάστημα, για άλλα πλωτά ή εναέρια μέσα που ενδεχομένως ήθελε βρεθούν στην εν λόγω περιοχή.
Οι βολές θα γίνουν στο πλαίσιο μεγάλης αεροναυτικής άσκησης που θα διεξαχθεί στην περιοχή, με τη συμμετοχή 25 πολεμικών πλοίων και 30 μαχητικών αεροσκαφών, που ήδη βρίσκονται στην περιοχή.
Μια πρώτη εκτίμηση για τη σκοπιμότητα της συγκέντρωσης τόσο μεγάλης δύναμης αλλά και της διεξαγωγής της άσκησης, είναι ότι η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει μια ασπίδα γύρω από τις ακτές της Συρίας και από την επαρχία Ιντλίμπ, όπου αναμένεται να διεξαχθεί επιχείρηση ανακατάληψής της από το στρατό της Συρίας, συνεπικουρούμενου από στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν αλλά και του Ιράκ. Σημειωτέον ότι η Τεχεράνη πλέον έχει νόμιμη στρατιωτική παρουσία στη Συρία, όπως και η Ρωσία, μετά την υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με τη Δαμασκό μόλις πριν από λίγες ημέρες.
Όσον αφορά τις προετοιμασίες σε στρατιωτικό επίπεδο, το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης που θα συμμετάσχει στην επιχείρηση βρίσκεται στις περιοχές Χάμμα και Χαλεπίου, απ’ όπου θα ξεκινήσουν οι κύριες κατευθύνσεις της επιχείρησης. Όσο για το χρόνο έναρξης της επιχείρησης, αυτή υπολογίζεται το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά τη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών Μουαλίμ, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Πέμπτη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε: «Οι δυνάμεις της Δύσης, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τριπλή επίθεση εναντίον της Συρίας (ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία), για να προστατέψουν τους ένοπλους άνδρες της Αλ Νούσρα (νέο όνομα Fetih el Şam). Ασχέτως και αν μας επιτεθούν οι τρεις ή όχι, εμείς δεν θα κάνουμε πίσω. Μια πιθανή επίθεση δεν θα μας σταματήσει, εμείς θα πάμε μέχρι το τέλος, θα εκκαθαρίσουμε το έδαφος της Συρίας από όλους τους ενόπλους».
Ο ίδιος δυο μέρες πριν, ευρισκόμενος κάπου στη Λαττάκεια, που βρίσκεται κοντά στο νομό Αντιόχειας (Χατάι), δείχνοντας προς την κατεύθυνση της Αλεξανδρέττας, δήλωσε: «Αυτά είναι δικά μας εδάφη και παρότι τα κατέχουν άλλοι, εμείς θα επιστρέψουμε σ’ αυτά».
Για να συμπληρώσουμε την εικόνα της μιας πλευράς, που έχει ως επίκεντρό της τη Ρωσία, να σημειώσουμε ότι η Τουρκία έχει δηλώσει ότι είναι κάθετα αντίθετη με οποιαδήποτε επίθεση στο Ιντλίμπ, γιατί έχει ως στόχο την «κυπροποίηση» των τριών περιοχών που κατέχει, δι’ αντιπροσώπων: του Ιντίλμπ, του Αφρίν και της Αλ Μπαμπ-Τζαραμπλούζ. Δηλαδή, έχει ως στόχο να ανσωματώσει με το χρόνο αυτές τις περιοχές της ΒΔ Συρίας.
Για το λόγο αυτόν, για να μεταπείσουν τη ρωσική πλευρά και να μην γίνει η επιχείρηση απελευθέρωσης του Ιντλίμπ, επισκέφθηκαν δυο φορές σε μια εβδομάδα, στις 17 και 24 Αυγούστου, τη Μόσχα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και  ο αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, όπου είχαν συζητήσεις με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σοϊγκού. Σημειώνεται ότι στη δεύτερη επίσκεψη έγιναν δεκτοί και συζήτησαν και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν!
Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Αυγούστου ο Ακάρ είχε τηλεφωνική συνομιλία και με...
Η συνέχεια του άρθρου στο Πόντος Νιούζ